tiistai 6. syyskuuta 2011

Napista asiaa

Pikainen katsaus nappeihin Yleisradion "uutisen" Siveellisyys sanelee paitojen napitussuunnan inspiroimana. Kyseisessä jutussa lainattiin mallimestari Sari Kiviojan sanoja:
Olen kuullut tarinan, jonka mukaan selitys miesten ja naisten paitojen napitusten suuntiin löytyisi siitä, miten kirkossa ennen istuttiin. Kun naiset istuivat vasemmalla ja miehet oikealla puolella, niin napitus naisilla kallistuu vasemmalle, ettei napituksen välistä pilkota mitään sopimatonta miesten puolelle
Tällaista en ollut aiemmin kuullut. Google osumat englanninkieliseltä puolelta tarjoavat osittain tutumpaa tarinaa.

Miesten napituksen puolisuus juontuisi takeista ja niitä päällä pitäessä esiin vedettävästä miekasta.

Naisten vaatetus olisi suunniteltu palvelijattarien käsiä varten. Varsinkin ottaen huomioon nappien alkuperäisen arvokkuuden. Tai napitussuunta oli osoittamassa, että oli varaa palvelijattareen.

Vaihtoehtoinen selitys naisten osalta: napitus heikommalla kädellä muistuttaisi naisten heikommasta asemasta. Kirkonpenkkiä muistuttaa väite, että napitus johtuisi asennosta naistensatulassa, joka voisi antaa tuulen avata turha anteliaita näkymiä.

Todellisuudessa kyseessä lienee tapa, jolla ei ole rationaalista perustetta.

Lähteitä mm. Wikipedia: suit, Answers.com, Why Do Men Button Left Over Right And Women Right Over Left?

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

"Todellisuudessa kyseessä lienee tapa, jolla ei ole rationaalista perustetta."

Kovin jälkikäteisrationalisoinneiltahan kaikki nuo selitykset kuulostavat. Miesten vaatteissa oli nappeja paljon aiemmin. Ehkä naisten nappien yleistyessä piti vain keksiä tapa erottaa sukupuolet siinäkin, ettei konservatiivien maailmankuva järky. :-)

timotlampinen kirjoitti...

Yläluokan tapoihin palautuvat selitykset ovat todennäköisimmin oikeita, sillä tavat leviävät lähes aina yläluokaksi (taloudellisesti tai statuksen puolesta) koetulta porukalta alemmiksi koetuille (kielenkäytössä osin erilainen käytäntöjen synty, siinä työväenluokkaiset, sosiaalisesti lahjakkaat tytöt usein edelläkävijöitä). Siis veikkaisin tuota palvelijatar- ja tai naistensatulaselitystä. Viittaan esim. omakoti-ihanteeseen, olohuoneeseen, sohvakalustoon, ikkunaverhoihin, mattoihin jne.