keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Anteeksipyyntö, filosofi ja tuleva kirja

Kolme aihetta Facebook-päivityksistä.

1. Pikkuserkkuni linkitti ruotsalaiseen uutiseen. Maanantaina olivat ruotsalaisen kuurojen yhdistyksen edustajat käyneet paikallisessa sosiaaliministeriössä ehdottamassa totuuskomissiota kuurojen kohtelusta viimeisen sadan vuoden aikana. Sekä anteeksipyyntöä. Suomen vastaavan historian tunteva pikkuserkkuni kommentoi
Pitäisikö Suomessa tehdä sama juttu? Kuuroja muun muassa kiellettiin menemästä keskenään naimisiin, heitä steriloitiin, pakotettiin puhumaan ja kiellettiin käyttämästä viittomakieltä Suomessa vielä viime vuosisadalla...
Loppupuoli tuosta on tuttua, alkupuoli ei. Jollei historiaa ole jo selkeästi ja kattavasti esitetty, toki pitäisi.

2. Tampereen yliopiston väitöstiedote pulahti eilen postilaatikkoon. Noteerasin otsikon "Historioitsijan synnit. Näkökulmia anakronismin ongelmaan‏" ja kopsasin Agricolan tapahtumakalenteriin (jonne ei ole vielä ilmestynyt). Vaikka avasin väitöskirjan elektonisen version sivunkin, en huomannut, että se on FILOSOFIAn väikkäri. Tämä meni jakeluun vasta, kun kun historioitsijatuttavani huomasi tiedotteen ja linkitti sen FB:hen viitaten pelihousujensa repimiseen. Kukin pysyköön lestissään eikä ainakaan pitäisi ruveta toisten synneistä puhumaan.

3. Turkulainen tuttavani kertoi päivityksessään mainoksen omaisesti
Kulttuuripääkaupunki 2011 hengessä Turun Seudun Sukututkijat julkaisee 30.9.2011 kirjan, LINNASTA LINNAAN, vankeinhoitoa Turun seudulla 1500-luvulta 2000-luvulle. Kirjassa käsitellään meille turkulaisille niin tuttua Kakolaa ja sen historiaa. Kirja on myynnissä Turun messukeskuksessa Suku- ja kotiseutumessujen yhteydessä.
Tiesin kirjan olevan tulossa, mutta luulin sen käsittelevän pelkkää Kakolaa. Olisikohan niin hyvin tehty ja kattava, että voisin heittää materiaalikasani "Turun linna vankilana" ö-mappiin? Jos projektilaiset olisivat paljastaneet työnsä laajuuden, olisin voinut lahjoittaa eteenpäin, mutta telepatialla nämä asiat eivät onnistu.

Mistä puhuen itselläni on siis edelleen työn alla teksti "Olof Ångermanin aika ja elämä", joka kertoo Raaseporin läänin voutina 1576-82 ja 1586-90 toimineesta miehestä. Hallitsi Sjösängin tilaa Pohjassa.

2 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Kiitos kommenteista! :) Jos kiinnostaa, aloitin tänään työni etenemistä seuraavan blogin Kun isä maamiesseuraan liittyi.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Uusi blogisi ja Kurakauppalan kirjoitusten linkit Agricola-palstan lisäksi lisätty ensi sunnuntain linkkikokoelmaan tässä blogissa (viikon vakiolopetus). Tosi hienoa, että saadaan Sveaborg-projektin rinnalle toinen esimerkki tutkimuksesta kertomisesta blogimuodossa.