tiistai 10. toukokuuta 2011

Luin Ylioppilaslehteä ja Aikalaista

Ennen vappua ilmestyneessä (Helsingin) Ylioppilaslehdessä pääkirjoitus oli otsikoitu Entisajan suomalainen. Maria Pettersson totesi asiallisesti etteivät mennyttä haikailevat "olisi valmiita palaamaan 1950-luvun realiteetteihin. 1950-luvulla eläneet tietävät, ja me 1970–90-luvuilla syntyneet voimme päätellä, että elämä on nykyään hurjan paljon kivempaa."

Samassa numerossa esiteltiin uhanalaisia menneisyyden jäänteitä. Osa näistä sopisi ehkä Unescon aineettoman perinnön suojelusopimuksen piiriin? Olen ihmetellyt miksei Suomen medioissa siitä ole näkynyt mitään. Ylioppilaslehden juttu Kuka suojelisi mykkäkoulua? on ensimmäinen näkemäni. Siitä selviää, että "Suomi on tällä hetkellä Pohjoismaiden ainoa valtio, joka ei ole liittynyt Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta". Ann-Mari Huhtanen lopettaa juttunsa
Ehdotuksia voivat tehdä kansalaiset, yhdistykset, kansalaisjärjestöt ja tutkijat. Mutta mitä tapoja ja ilmiöitä meillä sitten pitäisi suojella?

Laaksonen ei tässä vaiheessa anna esimerkkejä mahdollisista ehdokkaista. Ylioppilaslehdellä kuitenkin on jo muutama. Miten olisi joukkoliikennejurotus, snägäritappelut, mykkäkoulu ja suomalaiskansallinen vitutus?
Aasinsiltatta Tampereelle. Aikalainen esitteli Hilja Toivion väitöskirja-aihetta: Suomen hevonen 1835–1907. Äskettäin lehdessä oli kerrottu myös Genoksen päätoimittajan Tiina Miettisen tutkimusaiheesta, mutta pettymyksekseni juttu ei ilmaantunut verkkolehteen.

Ei kommentteja: