Poliittisen historian toisena esseelähdekirjana oli Osmo Jussila, Seppo Hentilä ja Jukka Nevakivi: Suomen poliittinen historia 1809-2006. (2006) Siitä annettujen aiheiden joukosta tuntui kiinnostavimmalta oikeistoradikalismi, josta minulla oli ennestään varsin höttö käsitys. Vuonna 2000 Helsingissä esitetty Lapualaisooppera teki vaikutuksen, mutta faktat olivat hukassa.
Lapuanliikkeen toiminta oli mielikuvissani muilutuksia ja Mäntsälän kapina. Minulle tuli täytenä yllätyksenä, että ao. idiootit pystyivät oikeasti vaikuttamaan hallituksen ja presidentin päätöksiin. Ei ollutkaan täysi mahdottomuus, että Suomessa demokratia olisi menetetty Espanjan, Italian ja Saksan mallin mukaisesti. Suojeluskunnat olisivat voineet lähteä puolustamaan "valkoista" Suomea toisenkin kerran. Pelottavaa.
Yhden kirjan perusteella en olisi pystynyt kuin uudelleenkirjoittamaan tekstin lauserakenteita modifioiden. Lisäkirjalla löytyi hieman toista näkökulmaa ja säästyin ylettömältä plagioinnilta. Mutta kirjoittaessa heräsi kyllä paljon kysymyksiä, joita olisi ollut mielellään tarkastanut varsinaisesta tutkimustiedosta. Jos olisin antautunut mielitekojeni valtaan olisi essee paisunut tai vaatinut uudelleen rajausta. Ja kysehän oli 5 opintopisteen kurssin puolikkaasta eikä lopputyöstä.
Lopputyö on Aarni Virtasen ”Toimikaa. Älkää odottako.” : Vihtori Kosolan puheiden muutokset 1929–1932. Hanna Kuusela kirjoitti äskettäin Lapualaisoopperan lukukokemuksesta:
Lapualaisoopperan Lapuan liike ei ole kuva vain aikamme populisteista ja rasisteista. Yhtä paljon se kuvaa teknokraatteja ja älykköjä, jotka eivät kammoa mitään yhtä paljon kuin kansaa ja kansallista demokratiaa.
Heitä vastaan tarvitaan Lapualaisoopperan loppulaulua, jossa dialektiikan kauneimpien sääntöjen mukaisesti punapaidat ja mustapaidat löytävät toisensa ja kääntävät pohjalaisen asenteen uuteen suuntaan. Minä voin olla jälleen itsenäisyyspäiväviikolla ylpeä pohjalaisista juuristani, kun pohjalaiset ja kommunistit laulavat yhdessä: "Me emme enää tee, me emme saata / me emme tahdo tehdä vastoin tahtoamme."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti