SukuForumilla on viime viikot keskusteltu "Elektonisesta Maamme-kirjasta", aikeesta saada kaikki Suomessa eläneet yhdeksi sukupuuksi. Vau. SSS kiirehti perustamaan virallisen toimintaryhmän, joka tuottaa mietinnön, jonka jälkeen asiasta joko kuullaan enemmän tai ei. Vastaava hanke on kyllä onnistunut Islannissa, joka on muistaakseni Suomea hieman pienempi alue. Suomessa olisi voinut aloittaa jollain vähän vähemmän kunnianhimoisella kuten Bergholmin sukupuiden korjauksilla tai Sursill-suvulla.
Hetkinen, eikös SSS aloittanut viime vuonna Sursill-projektin. Sen etenemisestä varmaan raportoitu seuran sisäisillä medioilla. Hiski raportoinnin ehdin Sukutieto 1/2011 lehteä selatessani huomatakin, en tosin lukenut.
Hiskistä on suurin poru ja sietääkin olla. Palattuani kauvatsalaisten juurieni pariin Kauvatsan ja Huittisten Hiski-puutteet tuntuvat jälleen hyvin konkreettisesti. Maamme-kirja keskustelussa joku totesi, että Hiskin merkitys on nyt vähentynyt, kun aitoja historiakirjoja voi selata verkossa. Kirjoittajalla oli Hiskin tarkoitus hieman hukassa.
Unohtuneempia SSS:n projekteja on n.s. Satakunnan henkilötiedosto (ei se Suvannon). Minulla on hämärä mielikuva, että asiasta on julkisesti todettu jotain sitten vuoden 2007, mutta tallessa on minulla vain Aninkainen 4/2006 anti:
- Turun ja Porin läänin lainhuutokortisto (tallennus L-kirjaimessa 2006)
- Hakutietokanta Turun ja Porin lääninhallituksen anomisasiain diaareista, lääninkonttori (valmis 2006)
- Hakutietokanta Turun ja Porin lääninhallituksen anomisasiain diaareista, lääninkanslia 1773-1900 (alkuvaiheessa 2006)
- (samaan sarjaan luulisi kuuluvan myös Turun ja Porin läänin perukirjakortiston, jota muistelen jonkun tahon käsitelleen muutama vuosi sitten)
Satakuntaa tutkivana olisin tämän tietenkin mielelläni nähnyt valmiina, mutta ehtiihän täydentää tekemisiään eläkepäivilläänkin? Jolloin voin vetää myös Maamme-kirjasta sukupuun ihailtavakseni. (Älkää tehkö sitä ilman lähdeviitteitä, pliis!)
Täydellisyyden vuoksi todettakoon, että Aninkainen 4/2006 mainitsi SSS:n käynnissä oleviksi hankkeina myös
- Turun ammattikuntien arkistojen digitoinnin ja
- Hakutietokannan pohjoisamerikkalaisiin suomalaislehtien nekrologeihin
Vuoden 2006 jälkeen on muistaakseni lisäksi käynnistetty Sukuhakemiston täydennys sekä lähetetty SSS:n kirjastosta paikallishistorioita työllistetyille, jotta henkilöhakemistoja saataisiin elektroniseen muotoon ja hakutietokantaan SSS:n sivuille. Näiden hankkeiden kohtalosta en tiedä, enkä lähde käsittelemään seuran julkaisutoimintaa. Muitakin hankkeita varmaan mennyt ohi suurien korvieni tai pudonnut päästäni. SSS:n "Hankkeet" sivusta ei tätä kirjoittaessa valitettavasti ole tukea muistille, josta löytyy vielä viime tingassa SSS:n ilmoitettu osallistuminen Arkistolaitoksen indeksointihankkeeseen.
1 kommentti:
Kyllä. Etenemisestä oli tiedotettu toimintakertomuksessa 2009:
"Hakemisto- ja kuvatietokantojen laatiminen
Seuraavien aineistojen hakemistotietokantojen aineisto on kokonaan tai riittävältä osin valmiina, jotta tietokanta voidaan toteuttaa. Mm. tietokantojen laatimiseen on marraskuussa 2009 palkattu tukityöllistetty, joka kevätkaudella 2010 toteuttaa seuraavat hakemistotietokannat:
1) Turun ja Porin lääninhallituksen lääninkonttorin anomusdiaarit (noin 1750–1900).
2) Oulun maakunta‐arkiston laatima Oulun läänin lainhuutokortisto.
3) Pohjois‐Amerikan suomalaislehtien nekrologit.
4) Daniel Nyblinin kuvausluettelot 1891–1905.
Suomen Höyrylaivaosakeyhtiön digikuvatuista matkustajaluetteloista tuotetaan hakuominaisuudella varustettu kuvatietokanta.
Turun kaupunginarkistossa digikuvattuun arkistoaineistoon luodaan sen käytettävyyttä helpottava yksinkertainen indeksointi. Aineisto koostuu seuraavista kokonaisuuksista:
1) Turun ammattikuntien arkistot.
2) Turun palon aineisto.
3) Turun perunkirjat vuoteen 1900."
Lähetä kommentti