Valitettavasti taulun ulkonäkö oli unohtunut, joten lähestyin puhelun jälkeen Satakunnan museota hyvin epämääräisin tiedoin enkä saanut kovin kummoista tai vakuuttavaa vastausta. Minulle jäi itseasiassa mielikuva, että museon kokoelmatiedot olivat lähes olemattomat.
Koska taulut eivät missään tapauksessa olleet sukumuotokuvia tms., en nähnyt asian eteen enempää vaivaa. Mutta joulun alla viime vuonna löytyi sattumalta lehtileike, jossa taulut oli kuvattu melko tarkasti. Yli puoli vuotta mietittyäni lähetin Satakunnan museolle tiedustelun näillä tarkennetuilla tiedoilla.
Jo seuraavana päivänä sain vastauksen. Seitsemästä taulusta ainakin 6 on tallessa. Kaikilla tauluilla kokoelmanumero ja jonkinlainen kuvaus. Sekä yhteinen alkuperätieto:
Lunastettu ylioppilas J.F. Ollisen esityksestä museolle. Säilytetty kautta aikojen Forspyyn rustitilalla Kokemäellä. Tila ollut De la Gardie-suvulla ainakin vuodesta 1681 alkaen, jolloin sitä hallitsi kreivi Akseli Julius De la Gardie. Sama suku hallitsi ko paikkaa sitten vuoteen 1755. On mahdollista, että maalaus on juuri jäänyt De la Gardie- suvulta Forspyyn taloon."Kautta aikojen"? Ei varmaankaan kuitenkaan ennen maalaamistaan?
Muotokuvat esittävät Jeesusta ja Ruotsin hallitsijoita 1632-1720. Jos öljyvärimaalaukset olisivat yhtä halpoja kuin nykyaikaiset valokuvat, voisi ehkä ajatella de la Gardie -perheen levittäneen lampuotiensa iloksi kruunupäiden kuvia. Mutta näin ei ollut. Lisäksi de la Gardie -perheen ja taulut luovuttaneen miehen isän välillä oli muutamia muita tilan omistajia, joilla ei varmaankaan mitään intressiä luovuttaa tauluja tilan mukana?
Eli "luotan" edelleen mielummin Bergholmin Sukukirjaan kirjattuun sukutarinaan, joka sai vahvistusta löydettyäni vihdoin rikkaan Gottlebenin Tukholmasta.
Kuvituksena yksi tauluista, jossa aiheena Jeesukseksi tunnistettu hahmo. Valokuva Satakunnan museolta ja julkaistu museon luvalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti