Kuva arabialaisesta paperimyllystä verkkosivulta ja alunperin kirjasta Pois pula ja puute.
Jostain putkahti mieleen, ettei suomalaisten kaupunkien käsityöläisten yhteydessä ole koskaan mainittu paperintekijöitä. Erinäisiä askartelukirjoja selanneena kuitenkin tiedän, ettei yhden arkin tekemiseen ihan hirvittävän suurta teknologiaa vaadita.
Paperihistoriallisen tietokannan etusivu lupaa, että "tietoja paperimyllyistä sekä käsityövaltaisesta paperinvalmistuksesta lisätään sivuille", mutta en löydä oikeaa kohtaa? Esittelystä kuitenkin selviää, että Suomen ensimmäinen paperimylly oli nimeltään Tomasböle ja että paperimyllyjä oli kaikkiaan 13.
Pentti Mattilan verkkosivulta löytyy hieman lisätietoa: "Suomen ensimmäinen paperimylly perustettiin v. 1667 Pohjan pitäjään Tomasbölen kartanoon. Perustajana oli Johannes Gezelius vanhempi ja teknillisenä asiantuntijana saksalainen paperimestari Bertil Obenher, joka toimi myös paperimyllyn esimiehenä." Edelleen samalta sivulta:
"Paperia valmistettiin tähän aikaan yksinomaan käsin kaikenlaisista lumpuista. Ensin lajiteltiin lumput ja kostutettiin sekä annettiin vähän mädätä. Sitten ne leikattiin palasiksi ja kaukaloissa survottiin veden kanssa hienoksi massaksi. Senjälkeen massa laitettiin isoon astiaan, josta nostettiin arkinkokoisella kehyksellä jossa oli metalliverkkopohja, jolloin vesi valui pois ja paperikuidut jäivät kerroksena verkon pinnalle muodostaen paperiarkin.Näin saatu arkki laitettiin huopien väliin ja tällainen vuorottaiset huopa- ja paperikerrokset vietiin puristimeen, jossa tiivistettiin ja puristettiin vesi pois. Kun arkit oli kuivattu, käytetty liimaliuoksessa, uudelleen kuivattu ja kiillotettu, oli paperi valmista käyttöön."Wikipedian mukaan kyseinen tehdas toimi vuoteen 1713. Lähteenä Pekka Leppäsen lisensiaattityö Aspects on Process Engineering in the Finnish Pulp and Paper Industry, joten ei liene kovin epäluotettavaa tietoa. Samaan lähteeseen viitataan Wikipedian tekstin kappaleessa "Ensimmäinen kaupallinen paperitehdas Suomeen perustettiin 1764 Turun lähelle Järvenojan kylään. Vuoteen 1770 mennessä se työllisti kahdeksan henkilöä, ja se valmisti painopaperia, nuottipaperia, musiikkipaperia ja raskasta käärepaperia. 1794 tehtaan omistus siirtyi J. C. Frenckellille." Tästä tehtaasta on Juha Vuorela blogissaan kirjoittanut enemmän.
Normaalisti anteliaat sanomalehdet eivät ole olleet kotimaisen paperin historiasta kovin kiinnostuneita. Suomen Kansassa kirjoitettiin 27.4.1901:
"Ruotsissa perusti Gustaf Wasa paperimyllyn Tukholman kaupunkiin. Varmaan tiedämme, että siellä jo vuonna 1546 löytyi paperimylly koska vanhoista asiakirjoista löytyy lasku, 18 markan suuruinen "Casper Paperintekijälle Norreportin paperimyllyllä".
"Tosin tehtiin Suomessakin jo 16 vuosisadalla paperia, vaan hyvin pienessä määrässä niin, että mitään yleistä kauppatavaraa siitä ei tullut kuten muissa maissa. Myöhemmin kun paperin valmistus puusta on tullut yleiseksi on Suomeen rakennettu monta puuhiomoa ja paperitehdasta yhteydessä paperitehtaitten kanssa."
4 kommenttia:
Itseasiassa Suomen ensimmäinen paperimylly ei ollut Pohjan pitäjässä, vaan silloisen Marttilan pitäjän Euran kappelin Juvankoskessa - nykyisellä Tarvasjoella.
Tästä lisää
http://tarvasjoki.blogspot.com/2007/05/juvankoski.html
Hyvä, että olet alkanut lukemaan blogiani. Tulee oikeampaa tietoa kuin sekalaisilta verkkosivuilta :)
No joo,
Yritän vain välttää (lukemattomuudella) sitä, että kirjoittaisimme samoista asioista tai samaan tapaan - ongelma tulisi olemaan nimenomaan minun päässäni ruutua.
Joskus toivoo, että paperin teko ei olisi niin helppoa kuin se nykyajan laitteilla on.
Jäisi ainakin roskalehdet- ja kirjallisuus painamatta:)
Lähetä kommentti