Varsinaisen kirjaprojektin sivuun tuppaa kerta toisensa jälkeen tulemaan näitä "helppoja sivuprojekteja". Uusin idea ei ole vielä kolmea viikkoa vanha, mutta edistynyt jonkin verran kannustavan s-postivaihtotoverin avustuksella. Hänelle kirjoitin 2.3.2010:
Eilen "erehdyin" osallistumaan as. oy. hallituksen kokoukseen, jossa sain "loistavan" idean. Parin vuoden päästä sata vuotta täyttävä talomme "ansaitsisi" historiikin. Ei kyllä ole juuri mitään sisältöideoita eli siitä voisi tulla toistaiseksi ohuin teokseni - pohjanoteeraus on tällä hetkellä 95 sivua henkilöhakemistolla ja runsaalla kuvituksella varustettuna. ...Haa, kaupunkiosakirjan välistä löytyi vuosia sitten tekemäni henkikirjamuistiinpanot. Entisiin asukkaisiin kuuluu mm. entinen senaattori ja hammaslääkäri nimeltä Tigerstedt... Satutko tietämään miltä suunnalta voisi hakea ~1915 konkurssipesästä tietoa?
Saamaani vastaukseen vastauksena 4.3.2010:
Kiitos vinkeistä. HKA:n osoitekortisto oli jo valmiiksi mielessä, vihdoinkin sitä pääsisi hyödyntämään. Kevätlomaan on enää vajaa kuukausi eli täytyy näitä virka-aikana-vaan auki paikkoja alkaa miettimään. Helsingin seurakunnan keskusrekisteri kuuluu sarjaan. Ja Helsingin kaupungin kuva-arkisto.
Hammaslääkäri Tigerstedt oli Severin Gustaf s. 1882 (oliko hänessä jotain erityistä?), ent senaattori Eeli Samuli Sario/Savio (en saa muistiinpanoista selvää) s. 1874 ja tittelien perusteella moni muukin 1915&1920 asukas löydettävissä matrikkeleista yms. Etunimiensä johdosta ekaan Google-testaukseen otettu Urho Vilpitön Konstantin Toivola löytyi Wikipediasta. Eli ei ihan toivoton alku. (Varsinkin kun ottaa huomioon, ettei talossa ole kuin 17 asuntoa. Idea: viehättävä pieni graafi asukasluvuista eri vuosina. Tänä päivänä yhdessäkään asunnossa ei ole enempää kuin kaksi aikuista plus sylilapsi ja varsin moni asuu yksin. Kenelläkään ei tietääkseni kotona asuvaa piikaa, joita näkyi ed. main. henkikirjoissa.) (Sodan jälkeinen asuntopula ehkä myös tuottanut valvonta tms. paperia.)
Rakennuksen omisti 1915 konkurssipesä (konkurssi toivottavasti haettu Helsingissä!), 1920 taloyhtiö, josta tuli jossain vaiheessa KOP:n työsuhdeasuntola ja sitten uudestaan 1990-luvulla As. Oy. Muutokset herättävät toivoa siitä, että jotain mielenkiintoista olisi jossain arkistossa. Vain kokeilemalla saa tietää ja tekemällä oppii. Parasta aloittaa rakennusvuoden tarkistuksella, että saan oikean deadlinen. Ja tietenkin tutustumalla helsinkiläisistä taloyhtiöistä jo tehtyihin kirjoihin. Lähdeluetteloineen.
9.3.2010 kirjoitin päivityksenä:
Kyseinen projekti ei viikossa ole päässyt lähtökuopastaan. (Mihin lie aika kulunut?) Olen palauttanut mieleen arkkitehdin nimen (Vilho Penttilä, murhattiin 1918). Lähettänyt henkikirjoista tiedustelun KA:han ja saanut eilisellä käynnillä lisälähdevinkkejä. Kantanut muutaman tähän liittyvän kirjan kirjastosta (koko saldo 29 + pari muista kirjastoista = tilanne ei ole hallinnassa). Eilisillan googlaus viittaa siihen, että konkurssiin menneen rakennuttajan (?) arkisto (6,1 hyllymetriä) on ELKA:ssa. Lienee parasta laittaa kysely ennenkuin hyppää Mikkelin junaan.
12.3.2010 Kansallisarkiston vierailun päätteksi:
Terveiset vielä KA:sta. Talohistoriikista tuli kuolemantylsä projekti. Rakennus on KOP:n omistuksessa noin vuodesta 1920 ja vuoden 1934 henkikirjassa oli [aloita toisto] pankkivirkailija, pankkivirkamies ja pankinjohtaja [palaa toiston alkuun]. Ei voi edes sanoa "lapsineen", sillä ilmeisesti perheitä asui vain kolmessa suurimmassa asunnossa.
14.3.2010 luettelin "aikaansaannoksia":
ELKAsta saatu nopea ja positiivinen vastaus - ja Mikkelin sijainti tarkistettu kartasta. Nordean arkistonhoitajalta myös ystävällinen vastaus, hän katsastaa heidän aineistonsa ensi viikon lopussa. Kuusitoista talohistoriikkia selattu ideoiden kartuttamiseksi. KA:n päivystäjän vinkkaamaa kirjaa Mistä tietoa rakennusten historiasta? tavattu. Viisi henkikirjaa noin 70:stä potentiaalisesta kirjattu. Löydetty yksi näyttelijä (ilmeisesti pankkivirkailijan äiti) sekä yksi kirjailijaksi myöhemmin ryhtynyt pankkivirkamies, jonka 1700-luvulle sijoitettu nuortenkirja varattu kirjastosta.
Minkä lisäksi olin tarkistanut KA:ssa Tarmo-vakuutuskirjat - ilman tulosta. Ja luonnostellut kirjan sisällysluettelon. Mutta en kirjoittanut sanaakaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti