sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Wikitystä

Lasse Holm peräänkuulutti tällä viikolla SSS:n Suku-Wikille moderaattoreita. Tulevan wikin sisällöstä tai kohdeyleisöstä ei saatu tietoa. Onko vain jäsenille? Onko saman sisältöinen kuin SSHY:n Digi-Wiki?

Riittääkö kirjoittajia? Digi-wiki ei pistotarkistuksista päätellen ole niitä kerännyt. Olen itse toisinaan yrittänyt, mutta kun tuntuu ettei kukaan muu, niin miksi sitten minäkään... Selvästi tykkään enemmän siitä, että saan omaan tekstiini oman nimeni esille ja siihen ei kukaan enää sitten koske. Siksi omakustanteet ovat juttuni.

Pohjanlahden toisella puolella paikallinen bloggaaja mainosti heidän GenWikiään. Muutaman slumpsidan perusteella sisältö on laajaa, mutta sivut lyhyitä. Kannattaako yksittäisestä lyhenteestä tehdä oma sivunsa? (Ruotsalaisilla on myös ruukkiwiki, jossa on valloonisuvuista tietoja. Etusivulla todetaan "Det skall också nämnas att en del valloner flyttade vidare till Finland." Jasså!)

USAssa on - luonnollisesti - useampi sukututkimus-wiki. FamilySearch pyrkii kansainvälisyyteen, Suomellakin on jo oma sivunsa. Encyclopedia of Genealogy on komeasta nimestään huolimatta hyvin Amerikka-keskeinen. Suomalaisesta sukututkimuksesta löytyy kyllä sivu.

Edellä mainitut keskittyvät metodien ja apuneuvojen esittämiseen. WeRelate on tutkimustulosten esittämistä varten. Sitä ei blogikirjoitusten perusteella ole pidetty kovin helppokäyttöisenä.

Suomen yleinen wikipedia on osoittautunut monesti sukututkimuksen yhteydessä hyödylliseksi samoin kuin Ruotsin vastaava. Luottavin mielin olen poiminut tietoja hallitsijoista, sodista, taisteluista, kartanoista yms. Sukututkimus-sivulta pitäisi kyllä korjata SSHY:n jäsenmäärä, SSS:n jäsenmäärä (?) ja poistaa Rahialan kirja perusteoksista (arvioni siitä viime tammikuulta). Ruotsalaisessa vastaavassa on nootti kansallisesta sisällöstä, jota pitäisi kansainvälistää. Englanninkielisessä on yleinen ote lukuunottamatta ulkoisia linkkejä.

Erityisen hyödyllinen wikimedia on Wikimedia Commons, josta on löytynyt monta kuvituskuvaa. Vaikkapa Porin asemakaavaa vuodelta 1852:

Ei kommentteja: