keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Luennolla

Maanantaina alkoi Helsingissä 14. kertaa Jason Laveryn luentosarja History of Finland - Finland from Prehistory to Present. Kuunnella saa ilmaiseksi ja ilmoittautumatta, joten olen aikaisempinakin vuosina merkinnyt luennot kalenteriini. Mutta tällä kerralla sain aikaiseksi mennä paikalle.

Ensimmäisessä 3 tunnin luennossa käsiteltiin Suomen esihistoria. Laveryn mukaan hän esitti konsensusnäkemyksen ja se kelpasi minulle ihan hyvin. Luentoprujussa on näppärä taulukko aikakausista tunnuksineen, mutta aikaisemmin en muista nähneeni Länsi- ja Itä-Suomen eroa tuodun esille tällä tavalla. Todennäköisesti vain livahtanut silmien ohi.

Toisella luennolla hiihdettiin Ruotsin vuosien läpi. Siinäkin oli paljon tuttua, kuten sietikin olla parin viime vuoden hinkkauksen jälkeen. Tuoreempia ajatuksia oli kirkon rooli suomalaisen identiteetin osamahdollistajana - papit suomalaisia ja tärkeä osa paikallishallintoa. Aivan lopussa Lavery otti esille Jusleniuksen ja Porthanin ja totesi edelliselle suomalaisia olleen kaikki Suomen alueella asuvat ja jälkimmäiselle kansallisuuden olleen sidoksissa kieleen.

Molemmilla luennoilla punaisena lankana kulki suomalaisuuden olemattomuus/muodostuminen, erilaiset kielet ja muuttoaallot. Myös lehtijuttujen (Hesari ja Hbl) mukaan Lavery näkee tärkeänä korostaa sitä ettei Suomi ole ollut väestöltään niin staattinen kuin usein ajattelemme.

Alun perin tarkoituksenani oli kuunnella vain kaksi luentoa ja jättä rauhallisemmassa tahdissa läpikäytävät 1800-luku ja 1900-luku sikseen. Mutta kerta kiellon päälle ja vielä tänään...? Autonomisen Suomen synty on ajankohtainen aihe mm. Kati Katajiston väitöskirjan takia(, josta olen lukenut vain sanomalehtiartikkelin verran).

Ei kommentteja: