Sain maanantaina autoon kesärenkaat alle ja aloin vihdoin ja viimein tosissani suunnittelemaan tutkimusmatkaa Ruotsiin. Perittyäni auton viime syksynä syntyi nimittäin ajatus ennen sen poismyyntiä vähän retkeillä. Ruotsin puolella on käynnissä olevan SSH-tutkimuksen lomassa katsastettavana muidenkin sukuhaarojen asuin-, työ- ja jumalanpalveluspaikkoja, joita en joukkoliikenteen varassa tavoita.
Olin toki jo talvella läiskinyt Googlen karttaan joitakin pisteitä. Mutta vasta eilen aloin miettiä tarkemmin kohteita, reittiä ja aikataulua. Olin kovin tyytyväinen huomatessani, että pisteet olivat niin lähekkäin, että voisin yhdessä päivässä katsastaa useampia.
DAAH! Valopää! tottakai ne ovat lähekkäin, sillä ihmiset pääsääntöisesti (tosin SSH-porukka hieman vähemmän) pysyi paikallaan.
Mitähän verkkokarttojen taso on ollut vuonna 2007, kun väkersin Brita Maria Sohlbergin esivanhempia julkaisuksi? Tuskin aivan nykyistä ja taitonikin ehkä puutteelliset. Tämä vaikutelma tuli kun eilen (onneksi!) hiffasin merkinneeni Google-karttaani väärän Dröpshultin. (Tärkeä opetus tämäkin, paikannimien ja paikkojen kanssa pitää olla tarkkana.) Kun Lantmäterietin Kartsök och ortnamn -sivuilta kaivoin oikean lokaation ja merkkasin sen karttaan sain varsinaisen ahaa-elämyksen.
Pohjoisemmassa olevan seurakunta A:n alueella olevassa kartanossa asui ensin esi-isäni ja sitten tyttärensä aviomiehensä kanssa. Heidän tyttärensä meni naimisiin ai-van toisella puolella maata kasvaneen nuoren miehen kanssa. Tämä oli kaivosyrittäjä seurakunnassa B, jossa pariskunnan lapset kastettiin. Enkä minä (parhaan muistini mukaan) ollut koskaan tajunnut, että seurakunnat A ja B ovat ihan vierekkäin! Millä lienee jotain tekemistä avioliiton muodostumisen kanssa...
Niin monta kertaa kun olen neuvonut vieraan/uuden seurakunnan kanssa tutustumaan sen maantieteelliseen olemukseen eli katsomaan karttaan. Tosiaan kannattaisi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti