sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Menneisyyden esineet maalauksissa

Amerikan 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun elävöittämistavaraa myyvän Jas. Townsend and Son, Inc.:n YouTube-kanava on ollut pitkään tilauksessa ja videoitaan on listallani 1700-luvun kokkausta, jota en ole päivittänyt vuoden 2012 jälkeen... [Kirjoittamisessa parin tunnin surffaustauko] Amerikkalaisten reseptien yhteys suomalaiseen ruokakulttuuriin lienee kaukainen, mutta ainakin nimellisesti lobscouse muistuttaa Rauman perinneruokaa lapskoussi.

Niin, piti siis kertoa kanavan tuoreesta videosta SiftingThePast.com Opportunities!, jossa kerrotaan blogista Sifting the Past. Siinä on poimittu historiallisista maalauksista esineet eli asiasanoilla voi hakea maalauksia, joissa esineet esiintyvät. Koettu hyödylliseksi, minkä hyvin uskon, sillä kuten Johanna Ilmakunnas joulukuisessa esityksessään totesi, esineitä esittäviä maalauksia on työläs löytää.

Blogi ei teknisesti ole paras mahdollinen ympäristö ja linkit kuvien lähteisiin näyttävät puuttuvan. Mutta ainakin useimmissa on tieto kokoelmasta, johon taulu liittyy. Videoista Uncovering History: Details In A Painting ja A Glimpse Into 18th Century Life Through Art - Uncovering History, Eps. 2. saa lisäkäsitystä siitä kuinka rikkaita lähteitä maalaukset esinetutkimukselle voivat olla. Vaikka on myös muistettava, että ne eivät ole täysin realistisia kuvauksia omasta ajastaan ja ovat nekin kaukana suomalaisesta arjesta.

Mutta vaikka esimerkiksi Rijksmuseumin kuvia tuijottamalla en saa kiinni Petter Sundin Helsingistä, niin ainakin siellä on hänen kohtaamiensa hollantilaisten puutavarakauppiaiden maailma. Johon kuuluu tämä lapsi Adriaen van Ostaden maalauksesta vuodelta 1661. Mitä lie kupissaan lusikoitavana?


Ei kommentteja: