lauantai 31. toukokuuta 2014

Lainaushistoriasta ja muutakin kirjastoista

Pääkaupunkiseudun kirjasto tarjoaa mahdollisuuden kerätä muistiin lainaushistoriaansa. Olen hyödyntänyt tätä lokakuusta 2007 ja lista on kasvanut niin isoksi, ettei se HelMet-systeemin muutosten jälkeen enää ollut käyttökelpoinen. Niinpä käsityönä kopioin sen toisaalle ja räpeltämisen yhteydessä mietin listaa lähteenä.

Tutkija menisi totaalisesti metsään, jos tulkitsisi kaikki lainaukset luetuiksi ja omaksutuiksi. Monet ovat saaneet osakseen vain vilauksen. Sisäpiirin tiedollani oli listasta helppo havaita viimeisten kirjahankkeiden aktiivisempia vaiheita ja vähän muitakin syklejä. Ulkopuoliselle haastavampaa.

Yleisemmin listasta tuli esiin digitaalisten lähteiden haasteita. Alkupuolella monen lainauksen kohdalla oli teksti "Tietue b1241904 ei ole saatavilla." Eli kirja on poistettu kirjastosta. Mahdollisesti jostain systeemistä numerolla voisi vielä saada kirjan tiedot ulos, mutta minulle tieto on hukassa eikä kirjaakaan saisi enää kirjastosta lainattua. Tässä olisi ehkä ainesta syvälliseen ajatukseen.

Heino Aspelinin piirros Tuulispää 20/1909
Ja KDK-hankkeesta tehtyjä tutkimuksia ja opinnäytteitä.

Ei kommentteja: