torstai 6. maaliskuuta 2014

Metsän reunalta


1) Alkukuvituksena jäniksestä metsässä 1500-luvun maalaus. Sen on aikanaan omistanut kuningattaremme Kristiina ja on nyt osa Getty Museumin kokoelmia.

2) Kannoin kirjastosta kaksiosaisen tiiliskiven Ihminen ja metsä - kohtaamisia arjen historiassa. Kirjat ovat ilmestyneet vuonna 2012, mutta en muista nähneeni niistä arviota missään. Siperia-projektini ei jätä aikaa kunnon tutustumiseen, mutta selailun perusteella ainakin Jaana Luttisen kirjoittama ykköosa Metsän hahmottaminen ja haltuunotto (1500-1850) sisältää monipuolista tietoa, joka sopii kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille luettavaksi.

3) Viime sunnuntaina pyysin autonkuljettajaani viemään minut Pohjois-Espooseen tutustumaan Haltiaan eli Suomen luontokeskukseen. Olen muistaakseni lukenut siitä positiivisiakin käyntiraportteja, mutta itse en viehättynyt yhtään.

Perusnäyttelyn elementeistä ainoastaan iso videoseinä pystyi kiinnittämään huomioni pidempään. Valitettavasti niin pitkään, että aloin kiinnittää huomiota siinä käytettyyn kuvamanipulaatioon, joka tuntui fuskulta "aitouden" seassa. Aitous puuttui kokonaan mahdollisuudesta ryömiä "karhun luolaan" silittämään täytetyn (?) karhun turkkia. Vain idiootti tekisi vastaavan todellisessa luonnossa. Kai?

Aidoin "onpa ihana" -huudahdus kuului huuliltani, kun keskuksen ikkunoista näkyi järvinäkymä, maaliskuisessa harmaudessaankin.

4) Halvemmalla ja helpommalla Haltiaan olisi tutustunut katsomalla Metsähallituksen luontopalveluiden verkkovideon. Samalla kanavalla on muitakin videoita Haltiasta, mutta myös "Reino Halin - metsäperinteen taitaja" pääsee esiin kymmenellä pätkällä
5) Alkuvuodesta avautui verkkonäyttely Varustautuneena luontoon, joka kertoo muutoksista maataloudessa, metsätyössä, metsästyksessä, kalastuksessa, marjastuksessa ja sienestyksessä, kesäasumisessa sekä vapaa-ajan harrastuksissa.

6) Minna Pyykön maailmassa kysyttiin Löytyykö suomalaisuus metsästä? Jatkoksi sopivat tarinat pimeän pelosta.

7) Niittylahti, Anne: Seitsemisen metsien käytön historiaa 1800-luvulta tähän päivään

Ei kommentteja: