Jo mainitusta perjantain sanomalehdestä huomasin, että Tukholman kaupunginmuseo tarjosi viikonloppuna käyntejä museon vieressä olevalle arkeologiselle kaivaukselle. Poikkesin lauantaina kysymään, miten mukaan pääsee ja osasin näin olla sunnuntaina museon auetessa jonossa. En kylläkään ensimmäisenä, joten huolestuneena laskin edessä olevia käsipareja.
Jokainen niistä sai lipun kierrokselle ja niin minäkin. Pari odottelutuntia hurahti kevyesti itse museossa, jossa en ole tainnut muutamaan vuoteen vierailla. Esillä oli runsaasti 1600-luvun kaupunkiarkeologiaa sekä aiemmista että tämän kesän kaivauksista sekä vanhankaupungin
että Södermalmin puolella.
Kaivausvierailun veti ammattitaitoisesti Anna, jonka sukunimestä en saanut selvää, mutta muusta puheesta kyllä. Heti alkuunsa saimme tietää, että olimme vihoviimeisellä kierroksella. Kaivauksen oli nimittäin ollut tarkoitus päättyä perjantaina.
Aikataulussa oli hetken oltukin, sillä oli luultu, että esillä oli koskematon maa. Mutta "varmuuden vuoksi" oli kaivettu vielä hieman ja hiffattu, että ollaan (todennäköisesti) Kustaa Vaasan hyökkäysvallin päällä.
Siis tarvetta lisätutkimuksille, jotka alkavat ensi vuoden puolella. Arkeologian suojaamiseksi lumelta oli monttuun kipattu niin paljon täyttömaata, ettemme voineet ihailla 1600-luvun keittiötä, josta kaivaus oli tähän asti tunnetuin. (Noteerattiin jopa Ylen verkkouutisessa, jossa ajoittava kolikko kylläkin toiselta vuosisadalta kuin paikallisoppaan esityksessä. Luotan jälkimmäiseen.)
Luulin (lomatunnelmassa) että vierailulla päästäisiin lähelle kaivausta, mutta meille avattu näkymä
oli suunnilleen sama kuin toisaalle aitaan jätetystä kurkistusaukosta. Sen aukon vieressä oli isot infolakanat, joista luku- ja kielitaitoisille selvisi, mitä oltiin kaivamassa ja miksi.
Tuli siis selväksi, että tarkoitus ei ole etsiä kultasormuksien tapaisia aarteita vaan vastata tutkimuskysymyksiin.
Mutta olihan niitä kauniita löytöjäkin ja oppaalla näytteitä mukana sangossaan. Hienoimpana jäi mieleen kuvassa näkyvä valkokuvioinen laatta, joka kumppaneineen on koristanut paikalla oleen talon sisäseiniä. Vähän hirvitti kun kierrätimme erästä 1600-luvun astian sirpaletta kohmeisin sormin hansikkaat kädessä.
Kaivauksen tuloksista ja tulevaisuudesta tietoa Arkeologikonsult-yrityksen blogissa, jota kautta pääsee myös katsomaan löytyneen keittiön 3D-mallia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti