maanantai 21. syyskuuta 2009

Lintsaava rehtori

Flachsenius-käsikirjoituksessa oli pätkä:
Artjärven kasteluettelosta löytyy 9.8.1751 syntyneen Catharinan vanhempina rehtori Jonas Krook ja Charlotta Flachsen. Catharina kuoli 20.9.1751 ja haudattiin Artjärvellä. Asuinpaikaksi oli merkitty Kinttula, jota emännöi tuolloin Jonaksen leskeksi jäänyt äiti.
En löytänyt pariskuntaa Kinttulan sekavalta sivulta. Mutta Kinttulan vetovoimasta löysin tekstiä Ernst Lampénin kirjasta Suomea maitse ja meritse (s. 134-135 ), joka käsittelee Jonaksen veljeä Bengtiä :
Kaksi vuotta hän mitenkuten sai aikansa kulumaan Rantasalmella, mutta jo vuonna 1751 tuli ikävä Kinttulaan, ikävä A. Äidin ja Armasten sisarien luo, liian ylivoimaiseksi. Hän jäi sanaakaan sanomatta pois koulusta kokonaiseksi lukukaudeksi.

- Missä rehtori Krook majailee? kysyttiin Porvoon tuomiokapitulista. - Kerrotaan, ettei hän ole saapunut kouluun.

Koulun inspehtori, korkea-arvoinen Rantasalmen rovasti Georg Helsingius, vastasi:

- Missä K. K. Maisteri Krook nykyään oleilee, sitä en toden totta tiedä. Täällä häntä ei ole nähty sitte viime kesän. Niin paljon on kuultu, että hän kuuluu käyneen Kinttulassa.

Että oppilaat kaikkina aikoina ovat "kraapanneet" koulusta, on järkähtämätön totuus, mutta että rehtori kraapaa kokonaisen lukukauden, hiiskahtamatta sanaakaan, se on kerrassaan nykymaailman aikaan saavuttamaton ennätys.

Seuraavaksi lukukaudeksi hän vihdoinkin saapui. Tuomiokapituli vaati häneltä sairaustodistusta - aivan niinkuin meidän oppilailta vaaditaan perusteellisen kraapaamisen perästä.

Rehtorin vastaus on kuin ilvenäytelmästä lainattu: - Mahdotonta hankkia sellainen. Makasin heikkona sairaana Armaan Äitini ja Armasten sisarieni luona Kinttulassa, mutta eiväthän he, niin läheiset sukulaiset, voi antaa pätevää todistusta.

Tuomiokapituli näkyi tyytyneen tähän rehtorin selitykseen. Mutta kohta jäi Krook myötämöisin pois.

Ei kommentteja: