Ote nimimerkin -s. P-ka. kirjoituksesta Matkankertomus Hartolasta (Sanan-Lennätin 13.8.1858), jossa on mielenkiintoisia yksityiskohtia rajamerkeistä ja hintatauluista.
Kuin lukiani lähdet Hartolan kirkolta kulkemaan Pohjoseen päin, niin siellä aukenee eteesi iso ala, jossa on monta herraskartanoa. Tultuasi noin 5 nykyistä virstaa, nousee ne suuret pellot jättämään ja vasemmalta puoltasi nousee näkymään järvi ja pieniä hökkeliä on usia maantien vieressä, joita hee keskenänsä kutsuu "Bethleheemiksi". Näiden hökkelien ohitse ajaissasi saat nähdä sen järven joka on se Rautavesi,
tultuasi 11 virstaa Kurentaipaleen kestikievariin, jossa kauniit koivut kahden puolen maantietä varjoavat; muutaman sylen matkan tästä lähettyäsi tulee kuiva petäjäkankas 3 virstan matkan kulettua avaintuu eteesi taas hedelmäsempää maata; ajettuasi 5:ten virstan verta Kurentaipaleelta Joutsaan päin niin erkenee pieni maantie vasempaan käteen, se vie sinut Brusin Puustelliin, vaan isompi tie se vie suoraan vesin näkemättä Orakiven salmeen, jossa seisoo pylväs rannassa jossa näet kohta taksan mitä on maksettava kuin aivot ylipäästä;
salmen keskellä on iso kivi, jossa seisoo punanen pylväs pystyssä, se on Joutsan raja-pylväs. Tässä viedään lossilla ylitse, ja nyt olet Joutsan Kappelin puolella. Tästä on 3 nykyistä virstaa Joutsan salmeen. Tällä välillä näkyy etäältä hedelmäisiä maita, vaan maantie menee kuivaa kankasta. Tultuasi Joutsan salmeen avaantuu eteesi toisella puolella salmen vasemman kätespuolella ison pellon laveus, ja taloja siellä täällä.
Ensin salmen yli katsellessa näet vähän matkaa tien vieressä oikialla kätellä lossimiehen huoneen ja siinä vieressä kaksi vanhaa koivua, joiten juurella jo ennen muinen Joutsalaiset piti Jumalan palvellusta, silloin koska Joutsassa ei vielä kirkkoa ollut. Tässä oli Pappi saarnannut kesän aikana kauniimmilla ilmoilla (samalla kohdalla vasemman käden puolella on nykyjään Färjäri).
Nämät unhotettuasi ja kuljettuasi puoli virstaa eteen päin, tulet Joutsan pitäjän tuvan eteen, jonka alapuolella eli vasemmalla puolella maan tietä seisoo vähä ryhmynen petäjä, jonka juurelta kuolleet Hautausmaahan kannettiin. (Mutta kuin oli aina ylimaantien vietävä niin sitte muutettiin yläpuolelle toiseen paikkaan.)
Tultuasi pitäjän tuvan tykö, näet noin sadan kyynärän etävyytellä oikealla puolellasi pienellä harjulla Hautaus-maan, josta puiset muistopatsaat näkyyvät, ja niiten seassa muutama lehtikäs koivu. Jos mänet lähelle niin näet keskellä Hautaus-maata yhden mustan pienoisen tarhan, jonka sisässä kaksi vähästä koivu puuta ovat ylentäneet itsensä vähän korkeimmaksi sitä tarhaansa. Jos mänet sisään Hautaus-maahan ja tulet tämän tarhan tykö niin näet sen sisässä vähän kiven jossa on latina puustaimet C. C. A. T. 1826/47. arvelet nyt kuka tähän pantu on? ja sattuu muita olemaan, niin saat vastauksen, siinä on meidän entinen kappalais vaina, vara kirkkoherra Clas Christian Albert Tötterman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti