torstai 5. syyskuuta 2024

Luin ohuen oppaan kansaistieteilyyn



Entisenä ITE-historiantutkijana viime päivinä markkinoitu opas kansalaistieteilijöille kuullosti tutustumisen arvoiselta. Olin kyllä (muistaakseni) selannut vuonna 2022 ilmestynyttä Kansalaistieteen opasta tutkijalle, mutta en innostunut ainakaan blogikirjoitukseen. 

Sinustako kansalaistieteilijä? Aloittelijan opas oli tullut tiistaiaamuun 3.9.2024 mennessä ladatuksi kahdelta eri paikastaan yhteensä 48 kertaa. Sivuja on vain kuusi, joten viitsin lukea kaikki sanat. Opin, että
Kansalaistiede on tieteellistä tutkimusta, jossa kansalaiset osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi aineistojen keräämiseen, tulkintaan sekä tietoon perustuvaan päätöksentekoon. [...] Kansalaistieteilijällä tarkoitetaan tutkimuksen tekoon osallistuvaa maallikkoa, eli henkilöä, jolta
ei edellytetä aiheen koulutusta. Kansalaistieteilijät voivat olla alan harrastajia tai aktiiveja.

Mahdollisuus "vaikkapa käsinkirjoitettujen historiallisten dokumenttien ja kirjeiden tulkintaan" mainitaan, mutta huomattavasti yleisempää osallistumista arkeologisiin kaivauksiin ei. Ohjataan kylläkin kirjaamaan "mökkipihalta löytynyt muinaisesine" Ilppariin, joka on tutkijoiden tätä varten luoma palvelu. Tutkijavetoisuus on olennaista, sillä määritelmän mukaan Tämä kansalaistiede on "tieteellistä tutkimusta". Sukututkija tai paikallishistorianharrastaja ei siis ole kansalaistieteilijä, vaikka akateemisissa tutkimuksissa on viittauksia tuotoksiinsa, kuten geni.com-profiileihin.

No, tämän tiesin toki ennestään. Opin kuitenkin jotain. Sana tieteilijä kuullosti korviini oudolta, mutta Kielitoimiston sanakirjan mukaan sen merkitys on ihan asiallisesti "tutkija, tiedemies, -nainen, tieteenharjoittaja."

Ei kommentteja: