maanantai 9. syyskuuta 2024

Kuuntelin rikoshistoriaa

Kyllästyin vihdoinkin (ainakin hetkellisesti) YouTube-videoihin ja kuuntelin hyvin pitkästä linkkilistastani rikoshistoriallista ohjelmistoa, jonka pariin innosti YLEn koostesivu Noituutta, salavuoteutta, penkkiriitoja ja puukkojunkkareita – tervetuloa suomalaisen rikoshistorian pikakurssille!

Kyseisellä sivulla on tekstiksi tiivistettynä vuonna 1978 ensiesitetty sarja Aika ja rikos, jossa on asiantuntijana äänessä Heikki Ylikangas. Ohjelmasivun mukaan haastatteleva toimittaja on Ilkka Mäntylä eli historiantutkija tämäkin. Ohjelmasarjan alkupuolella tuotiin esiin lähteiden puutteita, mutta pääasiassa Ylikangas esittelee tietonsa totuutena. Montaa asiaa on ehditty sittemmin tutkia uudelleen, joten sisältöön kannattaa suhtautua pienellä varauksella.

Sarjassa painottuu 1600-luku, mikä ei Ylikankaan tuotannon tuntien hämmästyttänyt. Myös Ruotsista on tallessa 1600-lukua: Brott och straff under stormaktstiden & Barnmordet, jakten och avrättningen i Gudhems härad år 1691. Molemmissa ohjelmissa on äänessä Annika Sandén.

Ylen omilta sivuilta löytyy ainakin kolme annosta 1600-luvun noitaoikeuskäyntejä. Ohjelmassa Noitavainojen sekavat ja julmat vuodet – näin painajaisesta tuli totta on asiantuntijoina Mirkka Lappalainen ja Marko Lamberg. Noitavainospesiaalissa asiantuntijana on Raisa Toivo. Ohjelmassa Tuhat vuotta noitamenoja - noitia kuunneltiin, pelättiin ja tapettiin Pohjolassa Karoliina Kouvola ja Marko Nenonen puhuvat noidista laajempana ilmionä. 

Noitasyytöksiin liittyy kuolemantuomio, josta Yle on tehnyt ja jättänyt verkkoon useita ohjelmia. Kuolemantuomion historia Suomessa on Mikko Moilasen tietokirjan markkinointia samoin kuin Suomalaiset pyövelit. Ohjelmassa Teloitusten historia Suomessa haastatellaan kirjamarkkinoinnin hengessä Teemu Keskisarjaa.

Sarjassa Rikoksesta ja rangaistuksesta on kaksi osaa: 1600-luvulla kuolemantuomio oli tavallinen rangaistus ja Rikoksesta tuomittuja piiskattiin ja häpäistiin vielä 1800-luvun lopulla. Jälkimmäisessä oli enemmän tietoa rikoksista ja määristä kuin rangaistuksista. Nämä vinkattiin ohjelmassa Kuka keksi vankilan? , jossa on lukuisia tiedonantajia. Ohjelmassa Rikos ja rangaistus: Milloin rangaistus kannattaa? esiintyy Seppo Aalto, Tapio Lappi-Seppälä ja Teemu Keskisarja.

Viaporin viimeinen kahlevanki piti päiväkirjaa.

Ohjelmassa Hylynryöstäjiä ja aarteenetsijöitä – haaksirikko Suomenlahdella oli rannikon asukkaille onnenpotku haastatellaan asiantuntijana Mikko Huhtamiestä. 

Kuuntelematta jäi

Ei kommentteja: