Joulun ajan someviihdettä oli tapaus Receptio. Se lähti liikkeelle yhdestä keskiaikaisiin käsikirjoituksiin erikoistuneesta blogista. Sen kirjoittaja Peter Kidd oli huomannut tulostensa tulleen ilman asianomaista lähdeviitoitusta kierrätetyn julkaisuun. Kun Kidd yritti ottaa yhteyttä julkaisun kirjoittajaan tämän "sihteeri" vastasi epäkohteliaasti, ettei "kukaan välitä blogistasi".
Tästä viestinnästä kertovasta blogipostauksesta lähti käyntiin kollektiivinen selvitystyö, jossa huomattiin, että julkaisun taustalla olevan Receptio-instituutin henkilökunta oli koottu kuvapankeista ja Lontoon konttorin sisustuskuvat varastettu muilta verkkosivuilta. Tämän hetkinen ymmärrykseni on, että dosentin tapaisessa asemassa sveitsiläisessä yliopistossa ollut tutkija sai merkittävän summan rahaa julkaisuihinsa. Tuoton maksimoimiseksi tutkija perusti julkaisuputiikin, jonka ainoat todelliset toimijat itsensä lisäksi olivat puolisonsa ja tyttärensä. Sosiaalisen median keskusteluissa alan ulkopuoliset ihmettelivät rahasummien ja vaivan hyötysuhdetta, mutta motivaationa on voinut olla myös maineen ja aseman luonti tms.
Vastaavia tapauksia toivottavasti ei paljastu lisää, mutta digitaalisten lähteiden käyttäjälle keissi oli hyvä muistutus peruslähdekritiikin olennaisuudesta. Julkaisupuljun kredibiliteettiä oli pyritty kohentamaan sisustuskuvien ohella asiantuntijakaartilla, joka tuskin on ymmärtänyt/tiennyt mihin nimiään on käytetty. Joukossa oli yksi suomalainenkin, mutta Wikipedia-sivunsa mukaan hän on yli 80-vuotias, joten tuskin aktiivinen tutkija.
Näyttökaappaus tapaninpäivän aamuna |
Blogia pitävää tutkijaa ja instituution "perustanutta" tutkijaa yhdisti keskiaikaisten käsikirjoitusten rekonstruointi sivuista, joiden kuvia on esimerkiksi huutokauppojen sivustoilla. Kiddin analyysin mukaan julkaistussa rekonstruktiossa oli muutakin kyseenalaista kuin tulostensa kopiointi. Väitteensä olivat hyvin perusteltuja ja vakuuttivat minut. Toisin kuin toisen tutkijan "kehittämä" metodi, jolle keksimänsä nimi ei tee työstä muuta kuin verkkohakua. Jonka teki helpommaksi se, että toinen oli etsinyt ja koonnut kuvat jo aiemmin.
Kaikki kiillotettu ei ole kultaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti