Jos joku myöhemmin tänne eksyvä on jo unohtanut, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Twitter muuttui hetkessä sodan seurannaksi, jonne ei ollut sopivaa kirjoittaa mistään muusta, sillä sotatilan esilläpito oli ainoa, mitä tavallinen tallaaja saattoi rahalahjoitusten lisäksi tehdä. Suomalaista tunnelmaa maaliskuun alussa kuvasi Martta Tervosen twiitti "Nykyään kun jossain on ”Suomi mainittu”, ei tiedä, pitäisikö mennä torille vai sittenkin väestönsuojaan."
24.2.
- [Video Researching everyday fashion 1550-1650 – Refashioning the Renaissance ERC project] Ainakin aiemmin projekti keskittyi Pohjois-Italiaan, joten paljonko järkeä mennä @Kansallisarkist ottamaan Ruotsin valtakunnan registratuuran kopsua hyllystä? No, useimmiten tutkijasalissa kuvataan tutkijoita asiaan kuulumattomien aineistojen kanssa.
28.2.
- "Tapaus Vladimir Putin. Tämän tekstin kautta jokainen voi miettiä mitä seuraamuksia voi olla siitä, että plagiointia katsotaan läpi sormien ja korkeakouluissa hyväksytään plagioituja tekstejä." [Erja Moore: Tapaus Vladimir Putin, uudelleenjulkaisu]
- "Liika historian tuntemus ei tee ihmiselle välttämättä aina hyvää, vaikka tieto menneisyydestä enimmäkseen vapauttaa, tekee olon tukevaksi,..." Maria Lähteenmäen blogiteksti "Suomi, jälleen lukkona lännen"
2.3.
- Jaoin FB:hen muiston Stingin Russians-biisistä ja tarkistin samalla ilmestymisvuoden: 1985. Hetki myöhemmin huomaan sukulaisen jakaneen lomakuvan samalta vuodelta esimerkkinä huolettomasta ajasta, johon toivoo vielä pääsevänsä. #muisti
11.3.
- Oli kiva lukea näytelmän "Eino Leinon eksät – enemmän ja vähemmän muusina" taustasta, vaikkakin vuosia näkemisen jälkeen. Jäi nimittäin positiivisesti mieleen.
- [Ruotsalaisen historiantutkijan Brita Planckin twiitti: "Lyssnar på podden "En runda till" och få veta att Danmark och Norge valt sida i kriget och att det var därför Tyskland invaderade. Är det vad folk tror?!"] Mielenkiintoista. Jonkun kokoinen vähemmistö Ruotsissa ajattelee, että "puolueettomuus" pelasti maan miehitykseltä ja että Tanska ja Norja mokasivat ottaen puolta.
12.3.
- Helsinkiläiset! Kaunis sää tänään ja yksi ulkoilumahdollisuus on tulla klo 12 eduskuntatalolle, josta lähtee toivottavasti iso mielenosoitus rauhan puolesta. Saa myös kuunnella Tapiolan kuoroa.
- Niitä iltoja, kun huomaat, että abstraktidedis onkin jo maanantaina. Onneksi on lauantai.
13.3.
- En ole kuunnellut, mutta Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille tiedoksi ruotsalainen tulkinta. [Krigshistoriepodden: Alltså förlåt världen – har helt glömt att berätta att detta trippiga skådespel har släppts. Finsk patrullkarl i fjärrpatrull + svåra mängder meth. Hilarity ensues. #åthelvetemedputin]
15.3.
- Positiivisen kautta. Jos herää ennen neljää, saa kirjoitettua tyhjästä konffapresisehdotuksen ennen kuin kello on 5:12. Tuli lähetettyäkin.
- PYYDETTIIN artikkelia. Tulee ihan semmoinen olo, että osaa jotain ja osaa siitä kirjoittaakin. Pidetään tästä kiinni niin kauan kuin voidaan.
16.3.
17.3.
- Miten voi 1830-40 -luvuilla painetusta kirjasarjasta olla digitoituna useaan kertaan osat 1-3 & 5, mutta "missään" ei ole osaa 4? (Ja mistä Wieselgren on Ruotsin kirjallisuushistoriaansa keksinyt epookin "den protestantiska ridderlighetens tidehvarf"?)
18.3.
- [kartbild.com] "Webplatsen är ett hobbyprojekt." Pikkasen kuin Vanhatkartat.fi siis. Olisi kiva nähdä tällainen isomman projektin tekemänä, esim Paikkatietoikkunan osana.
19.3.
- Huomasin rss-syötteessä lupaavan @journal_fi -artsun, joka ei ollut varsinaisesti ilmestynyt. Abstraktissa kuitenkin (Kiitos!) linkki kirjoittajan tuoreeseen väikkäriin, joka osoittautui erittäin oleelliseksi omalle duunilleni. #JärjestelmällinenTiedonhaku on tärkeää...
Lopuksi vielä ajan dokumentoimiseksi Minna Jaakkolan twiitti:
- Äiti, me tehtiin tänään kässässä semmoista huolisyöppöä. Sen suu on vetoketju ja se suu on ontto. Sinne voi vaikka kirjoittaa paperikäärölle omat huolensa ja se huolisyöppö syö ne pois.
Opettajalle tässä ajassa kymmenen pistettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti