Tehdessäni Oksa Hohenthalien sukupuussa kirjaa 2007 tein 30-vuotisen sodan jälkeen Königsbergiin pullahtavan esi-isän jäljittämiseksi sen mitä osasin, eli selasin oikean sukunimen esiin Kansallisarkistossa käytössä olevasta kortistosta. Sukunimi löytyi, mutta ukkelilla oli väärä etunimi ja laitoin tiedonripulle lähdeviitteeksi "Krigsarkivet, Personregister A-Ö, regementsofficerare 1620-1699".
Tätä kohtaa SSH-käsiksessä kesällä muokatessani tuli mieleen, että voisin tarkistaa kortin tiedot ja mahdollisesti jopa sen viitteet. Nyt kun käytettävissä on digitoidut kuvat ja käsialojen lukutaitoni on huomattavasti parempi - olematta siltikään kovin hyvä,
Mutta onko kortisto digitoitu? Lähinnä tuurilla osuin oikeaan. ArkivDigitalissa hakemistokortit ovat "Rullor 1620-1699" kokonaisuuden alussa ja SVARissa osio "Registerkort över namn i rullorna 1620 – 1700". Nämä nimet ovat harhaanjohtavampia kuin tuo vanha KA:n mikrokorttikansiosta keksimäni. Rullissa on joka tason nimiä, mutta hakemistokortistossa vain upseerit. (Olemassa on, ainakin SVARilla, myös "Registerkort över namn i rullorna 1700-1723". Mutta jostain syystä en saa kumpaakaan näkymään kun Specialsökistä valitsee Arméns rullor. Pakko mennä arkistohakemistoon?)
Kortti löytyi ja mies parista miehistörullasta, joista en saanut merkittävästi lisää tietoa. Samaisista rullista (Rullor 1620-1699) olin ajatellut hakea jo Generalmönsterrullista läpikäymäni esi-isän pojan, mutta oli kokenut kokonaisuuden niin työlääksi läpikäytäväksi, että luovutin.
Nyt välähti! Sotilasarvonsa alhaisuuden vuoksi hakemaani miestä ei hakemistosta löydy. Mutta listat on tehty vähintään komppaniatasolla, joten hain jo tuntemistani katselmuksista upseerin, joka oli saman ajan samassa komppaniassa. Hänen korttinsa tarjosi pikatien pariin lisäkatselmukseen. Näistä viimeisestä luin
eli ratsurykmentissä palvelut esi-isäni oli saanut iskun hevoselta (arvatenkin hevosen kaviosta) ja oli katselmuksen aikaan pahasti sairaana leirissä. Kuolinpäiväänsä en tiedä, mutta hautajaisiaan vietettiin kolmen kuukauden kuluttua, joten epäilen löytäneeni kuolinsyynsä.
Ellei ole todellista estettä, niin käy läpi kaikki katselmukset, kaikki rippikirjat, kaikki vankilistat, kaikki henkikirjat. Usein tuntuu turhalta, kun samat tiedot kopiodaan listasta toiseen, mutta jos tulee poikkeus, se on todennäköisesti merkittävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti