torstai 17. toukokuuta 2018

Tiedoteihmettelyä


1) Maanantaina Helsingin yliopisto uutisoi, että "Di­gi­taa­li­nen uu­tis­sil­mä lu­kee ju­tut men­neis­tä ta­pah­tu­mis­ta ja vie­lä­pä se­lit­tää ne uusil­le lu­ki­joil­leen". Monikansallisessa tutkimushankkeessa "työstetään tekoälyllä automatisoitavaa tutkimusavustajaa". Rahaa on lähes miljoona eli hieno juttu.

Mutta koska kyseessä on tiedote, asia pitää esittää uutena ja ainutlaatuisena, ja hankkeen vetäjä jakoi sen saatteella "Vajaan miljoonan euron rahoitus historiallisten sanomalehtien älykkääseen ja automatisoituun tutkimiseen".

Kommenttiini "Ja samaan aikaan Akatemian rahoituksella Turussa saman aineiston "älytöntä" automatisoitua tutkimusta? Tiedotus tylsää, kun kaikkien pitää esittää pioneereja eikä osata selittää tod. eroa kun muiden hankkeiden olemassaoloa ei voi mainita." vastasi Tuula "Turussa focus on katsoa mm. uutisten siirtymistä ulkomailta Suomeen ja Suomen sisällä https://comhis.github.io/ . Tässä sitten tuo tutkimusavustaja-ajatus enemmän kärjessä. Tiedotteissa tarve kiteyttää ja pitää valo itsessä."

Juu, juu.

2) No, tuon nyt vielä ymmärtää, mutta miksi ihmeessä Tilastokeskus on alkanut mainostamaan digitoituja historiallisia julkaisujaan kuin ne olisivat uusia?

Hannele Orjala, Twitter-profiilinsa mukaan "Tietopalvelujohtaja @tilastokeskus", twiittasi 29.4. "Yhteiskunnasta innostuneet: kaikki SVT:n (Suomen virallinen tilasto) ja muut TK:n julkaisut on digitoitu ja niitä viedään #Doria-palveluun. Vanhin suomenkielinen teos on Yhteenveto kuvernöörien viisivuotis-kertomuksista vuosilta 1861–1865."

Tilastokeskuksen omalta Twitter-tililtä kerrottiin kaikuna 14.5. "Kuvernöörien kertomukset vuosilta 1861–1865 nyt verkossa! Kiinnostavia vanhoja tietoja: satotilastoja, manufaktuuritilastoja, liikennetilastoja, kameralitoimen asioita ja väestötilastoja." linkittäen samana päivänä julkaistuun tiedotteeseen, jossa m.m. virke "Tilastokeskus on digitoinut SVT-sarjan julkaisut kokonaisuudessaan, ja ne julkaistaan Kansalliskirjaston avoimessa Doria-verkkopalvelussa." Täh, niitähän on ollut siellä jo vuosia?

Jos katsoo tiedotteen otsikkoonkin nostettua kuvernöörien kertomuksista tehtyä koostetta, huomaa metatiedoista, että se on ollut verkossa vuodesta 2015. Kun tilastojulkaisuja selaa julkaisuajan mukaan on päällimmäisenä kyllä tiedotteen jälkeenkin verkkoon tuotua eli siinä mielessä preesens rehellinen aikamuoto. Mutta ei koko totuus.

3) En ole muuten kymmeneen vuoteen saanut aikaan tiedotetta kirjoistani.

Kuva: "Favorite recipes save time and money" (1919)

Ei kommentteja: