Koska pidin Alfred Backan Ylen radiolle tekemistä ohjelmista Nittonhundranånting, varasin kirjastosta kirjansa Finland hundranånting 1917-2017 heti kun sen jostain uutuusluettelosta huomasin. Aivan yhdellä istumalla en kirjaa saanut luettua, sillä formaatti, jossa kullakin vuodella on aukeama, jossa on pieniä pätkiä, alkoi pian puuduttaa.
Backan kuvia kumartelematon huumori viehätti alusta loppuun. Kaikki saivat osansa: kansallismieliset, svekomaanit ja fennomaanit. Voi hyvin olla, että jokunen viite ja sitä myöden vitsi meni itseltäni ohi ja pahoin pelkään, ettei kokonaisuus tule kestämään aikaa. Kuten ei ajankohtaishuumori koskaan. Parhaimmillaan tekstit olivat juuri silloin kuin ne menneisyydestä muka kertoessaan kommentoivat oikeasti tätä päivää.
Kirjaan ei ole haettu mitään uusia totuuksia, joten kaiken olisi pitänyt olla ennestään tuttua. Mutta yllätyin kuitenkin joistakin jutuista ja ajoituksista. Loppuosan lukeminen oli tuskaa. Kaiken 2000-luvulla tapahtuneen olisin ajoittanut "pari vuotta sitten" ja todellisuudessa aikaa oli kulunut paljon enemmän. (Videon Why Every Year Feels Shorter Than the Last mukaan aika tuntuu kuluvan nopeammin, jos ei ole masentunut/tylsistynyt. Eli parempi näin päin?)
Voin suositella ruotsinkielentaitoisille ja huumorintajuisille.
Toinen kirjastosta saamani uutuuskirja oli artikkelikokoelma Sakari Pälsi - elämä ja työt. Sen alussa on Jukka Relaksen kirjoittama kronologinen elämäkerta, josta selvisi, että olen Pälsin pikoserkku. Olemme molemmat Paavali Juustenin jälkeläisiä.
Kirjaan sisältyy myös Mikko Veräjänkorvan kokoama Pälsin esivanhempien taulusto, joka oli ainoa osa kirjasta, josta puuttui tarkat viitteet. Lähdeluettelo on ja aivan lyhyesti on kommentoitu ja perusteltu muutamia tulkintoja. Sukututkimuksella erilaiset vaatimukset kuin muulla?
Kokonaisuutena kirja vaikutti erinomaisen asialliselta. Oliko h*lvetin painava kivipaperi valittu viestimään painokkuutta? Teki lukemisesta hankalaa. Toisaalta Backan kirja painoi yhtä paljon ja saman tapainen paperi ei häirinnyt siinä yhtään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti