torstai 3. marraskuuta 2016

Voiko aateliswikiin luottaa?

Tuttava mainitsi eilen Twitterissä suomalaisen linnan hallintaan liittyvän kirjeenvaihdon vuodelta 1512 ja oitis päähäni pälkähti kysyä "Olenko jo monesti maininnut Gunilla Besen olevan (hutkimusteni mukaan) esiäitini?" Vastaus tuli hetken kuluttua.
Juu. Osa näistä ruotsalaisista aatelisista on jäänyt mieleen, vaikka heistä vuonna 2007 tekemäni selvitys kaipaa sekä tarkistusta että päivitystä. Mistä tuli mieleeni googlata ihan toisella nimellä. Olisiko joku keksinyt yhden esiäidin puuttuvat vanhemmat?


OLI! Adelsvapen-wikissä kerrotaan de Frumerie -suvun sivulla, että esiäitini Maria Tranan vanhemmat ovat majuri Johannes Gottschalchi Tranæus ja Elisabet von Brunnow. Linkkien takana kaksi uutta sukua eli Marian isovanhemmat isän puolelta ovat kirkkoherra (TAAS!) Gottschalk Jonæ Sudermannus ja vaimonsa Karin Olofsdotter. Äidin puolelta Claus von Brünnow ja Ursula von Zozenow. Tässä on jotain uutta: sukunimi, jossa on kaksi z:taa! Pariskunta on Pommerista, jonka tutkimisesta on jo "kokemusta".

Mutta ennen kuin innostun liiaksi on syytä palata de Frumerie -sivulle ja katsoa alareunan lähdemerkintöjä. Perusaatelimatrikkelia käytin tietenkin paperisena vuonna 2007, joten uuden tiedon lähde on "Kyrkböcker." tai "Släktutredning av Anders Pemer". Kun kyse on 1600-luvusta jälkimmäinen tuntuu todennäköisemmältä ja onneksi samanoloinen otsikko oli hakutuloksissa. Valitettavasti pdf:ssä Maria Trana oli yhtä orpo kuin vanhassa tutkimuksessani.

Ja kun katson tarkemmin Traneaus-sivua huomaan, ettei siellä ole Maria-tytärtä ollenkaan. Tämän sivun koonneen henkilön kotisivu on päivittynyt viimeksi vuonna 2010... Juuri tällaisten "löytöjen" takia vanha tutkimukseni kaipaisi sittemmin kokemuksia keränneen katsetta. Tosin silloinkin tein toki ristiintarkistuksia matrikkeleiden ja tutkimusten välillä niin että pää meni ihan sekaisin.

Varmana uutena (tai unohtuneena) tietona tästä verkkohausta jäi se, että Maria Tranan pojan, esi-isäni Caleb de Frumerien hautajaisvaakuna (tai siltä näyttävä muistomerkki) on Törnfallsin kirkossa. Vielä joku päivä tuollekin suunnalle on tarkoitus päästä sukuretkeilemään.

Kuva kirjasta The Roxburghe ballads (1879)

Ei kommentteja: