SSHY:n FB-ryhmässä kerrottiin eilen, että yhdistyksen vapaaehtoiset ovat päässeet kuvaamaan Turun yliopiston Käsityöläiskortiston. Pääsin kurkistamaan kortteja keväällä 2014 ja niitä oli aika paljon. Eli vapaaehtoiset ovat (taas) tehneet ison työn. Varsinkin kun vilaisemaani paikkakuntaan oli tehty myös täydelliseltä näyttänyt nimihakemisto.
[Korjaus 8:36. Olisi pitänyt käyttää partitiivia. Sari Ahoselta kommentti: "Vielä ei ole valitettavasti kaikkia kuvattu, puhumattakaan että kaikki olisi vielä verkossa, mutta pikkuhiljaa materiaalia saada sivuille lisää."]
Kuvien siirto palvelimelle on tätä kirjoittaessa vielä kesken, mutta muutamia paikkakuntia on esillä. Linkki (ainakin nyt) SSHY:n sivun vasemman reunassa Arkistot-otsikon alla eikä vaadi yhdistyksen jäsenyyttä. Omia kiinnostuksen kohteita odottaessa voi (Sari Ahosen opastuksen mukaan) lukea Aineiston esittelyn, josta selviää m.m. käytetyt lähteet, tulkinnan periaatteet ja aikarajaus "Ruotsin ajan loppupuolen vuodet 1721-1809".
Palautetta on FB-ryhmässä jo annettu kuvien liian isosta(!) koosta ja kieltämättä korttia on miniläppärillä hankala katsoa, kun selaimen zoomin minimiarvokaan ei näytä korttia kokonaan. Mutta tähän löytynee tekninen kohennus.
Korttien tulkintaankin kaipaisin lisätietoa. Vasemmalla perhetiedot kirkonkirjoista ja oikealla esiintymät läänintilien käsityöläisluetteloista? Joltain satunnaisilta otantavuosilta? Avaamani punkalaitumelaiskankurin Erkki Holmbergin kortin perusteella informaatiosisällöstä - erityisesti asuinpaikosta - olisi ehdottomasti apua sukututkijalle tai henkilöitä muuten jäljittävälle. Ja pitäjätasolla tietenkin paikallishistoriasta kiinnostuneille.
Kuva kirjasta Thakeryana via Internet Archive ja Flickr Commons
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti