maanantai 8. helmikuuta 2016

Reikäkorttien sanomaa


Erikoisimpiin Arkistolaitoksen digitoimiin aineistoihin kuuluu Kansaneläkelaitoksen henkilökortit -arkisto. Reikäkorttien pointti on siinä, että niissä on reikiä. Tämä ulottuvuus ei digitaaliseen kuvaan tartu ja alunperin nimenomaan helposti haettaviksi suunnitellut esineet on palautettu selattaen läpikäytäväksi.

Paitsi, että SSHY:n aktiivit ovat jollain keinolla luoneet niihin hakutoiminnallisuuden, joka on jäsentensä käytettävissä. "475584 KELA-hakemistokorttia löytyy" totesi Sami Lehtonen eilen SSHY:n (suljetussa) FB-ryhmässä.


Annelin ajatuksia -blogissa epäiltiin viime vuoden lopulla korttien käytettävyyttä sukututkijoille, mutta FB:ssä kommentoitiin, että ilman hakutoiminnallisuutta
"Pari päivää katselin kortteja ja löysin sukuseuramme tiedostoon noin 100 sellaista kuolinaikaa joita ei ennen meillä ollut."
Nyt sama mahdollista siis hieman tehokkaammin.

Lehtosen mukaan (häneltä saadun luvan kanssa lainaten)
Kortit on olleet käytössä 1939-1958 ja näissä digitoiduissa korteissa on vain kuolleita ko aikaväliltä. Eri jaksoja oli kaikkiaan 7. Kuolleet 1939-1945, 1946-1949 ja 1950-1958. Lisäksi yli-ikäisiä kuolleita 1952-1954, 1955, 1956, 1957-1958. Yli-ikäisiltä tuntui suurelta osin puuttuvan syntymä/asuinkuntatiedot ja ammattimerkinnät.

Makuloidut (syystä tai toisesta poistetut kortit) ja ennen vuotta 1884 syntyneiden (mutta 1958 elossa olleiden) kortit eivät ole vapaasti käytettävissä, joten ne ei löydy kannasta.
Alkaen vasemmalta, kela:n hakemistokortin numero (näitä on täytynyt olla hurjasti samoilla numeroilla - ehkä aluekohtaisesti?), siviilisääty (eka M/N sukupuoli, seuraava N=naimisissa, L=leski, E=eronnut), syntymäaika PPKKVV, syntymäkunnan numero, ammatti (aukikirjoitettu hakutuloksissa), nimi, asuinkunta viimeiseksi. Ammattien luettelo löytyi arkistoluettelo 584:sta josta sen omin sanoin aukikirjoitin. Ensimmäinen numero on karkeasti ottaen toimiala ja jälkimmäinen eräänlainen asema tai taso ko. alalla mitä pienempi sen korkeammalla. Poislukien nolla, joka tarkoittaa, että kyse ei ole henkilön omasta ammatista vaan puolison ammatista (so. toimialasta).
Itse kortista sitten voi löytyä mahdollisia muuttotietoja sieltä oikeanpuoleisista sarakkeista kynällä merkittynä. Tämä ilmeisesti koskee vain korttien käyttövuosia. Koska isoisoisäni veljen kortissa ei ollut ensimmäistäkään muuttoa merkittynä, vaikka lienee 20. vuosisadan alkuvuosikymmeninä muuttanut muutamankin kerran ennen Kotkaan päätymistään.
Sellainen tarkennus, että kuolinkuntaa ei ole merkitty - asuinkunta vain. Se toki voi olla kuolinpaikka, mutta esimerkiksi rintamalla kuolleilla noin sataprosenttisesti se ei sitä ole. Myös muut ovat voineet lopulta kuolla myös muualla.
Alussa oleva esimerkkikortti on mummoni sankarivainajaveljen kortti, jossa syntymä- ja asuinkunta on Kokemäki.

5 kommenttia:

Kari K kirjoitti...

Mä olen myös tehnyt koneellisesti hakemistot näihin kortistoihin ja tallettanut ne digihakemistoon: http://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=191614.KA&amnimeke=Kansanel%C3%A4kelaitoksen+henkil%C3%B6kortit+-arkisto
Siellä voi käyttää digihakemiston omaa hakukonetta tai Google-hakua.

Unknown kirjoitti...

Mistä löytyy arkistoluettelo 584?

SSHY kirjoitti...

Arkistoluettelo 584 löytyy kansallisarkiston luettelohuoneesta. Käyttökelpoista siinä on oikeastaan vain taulukko, josta selviää kuntanumerot ja ammattiluokituslista. Näistä kumpikin on mukana SSHY:n tietokannassa.

Unknown kirjoitti...

Onhan ne varmaan tietokannassa mutta en löydä SSHY:n tietokannasta! :(
Niin linkkiä olisin vailla.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Osaisitteko tarkentaa ammattikoodia 88 (laitoshoidokit, vangit)? Tämä on erikoinen. Onko kyse mm. irtolaisuuden vuoksi tuomitusta vai luetaanko joukkoon myös vnahukset/kunnalliskotihoidokit ilman työlaitostuomioita.