Museoviraston Kulttuuriympäristö-portaalissa on monta eri osaa, joiden välisistä suhteista en edelleenkään ole saanut tolkkua. Jokseenkin sattumalta kokeilin (muistaakseni ensimmäistä kertaa) hakuja Muinaiskalupäiväkirjassa eli löytöpäiväkirjassa, joka "on Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin otettujen esinelöytöjen seurantajärjestelmä".
Kokemäeltä rajoittuen historialliseen aikaan oli diaariin viety 11.12.1877 Forsbystä annettu "Väkäsellinen putkellinen keihäänkärki" KM1875. Ali- vai Yli-Forsbystä? Sanomalehdet eivät kertoneet, mutta paljastivat, että keihäänkärki oli löytynyt pellosta (Helsingfors Dagblad 13.12.1877). Eikö tämä ole muistiinpanon arvoinen yksityiskohta?
No, ilmeisesti Muinaiskalupäiväkirja tai sen julkisessa verkossa näkyvä osa on hyvin karsittu osa Museovirastolla olevasta tiedosta. Gottleben-irtaimistoon yhdistetyt lipas ja nojatuolit ovat ennestään tuttuja ja olen nähnyt niistä paljon yksityiskohtaisemmat esinetiedot. Voisikohan tämän rajoittuneisuuden tuoda verkkoportaalissa jotenkin esille? (Ja miten lipas ja nojatuolit "esinelöytöjä", jotka kuuluvat "Museoviraston arkeologisiin kokoelmiin"??)
Vertailun vuoksi tein haun myös Vetelistä, josta tuloksia tuli paljon pienempi määrä. Läheskään kaikkia en avannut, mutta pari päällimmäistä eli varhaisinta. Niistä toinen oli 21.4.1899 diaariin viety lunastettu kivikauden tasataltta KM 3678, jonka löytäjä oli "Isäntä J. A. Hohendahl". Ihanko mummoni isoisä J. A. Hohenthal? Vai se toinen, jolla samat nimikirjaimet? Sanomalehdistä ei irronnut lisätietoa - olivatko kyllästyneet julkaisemaan esineluetteloita?
Uudelleen tätä esiin hakiessani kokeilin sanahakua, mutta se ei saanut mitään esiin sanalla Hohendahl. Etusivun mukaan "Hakuja voi tehdä myös kirjoittamalla sanahakuun esineen nimen tai luokituksen (esim. poikkikirves, tasataltta)." Hui, hai, Veteliin rajoittuen ei tullut tasataltallakaan hakien mitään. "Sanahaku" näytti tarttuvan vain kohde-kenttään.
Hakiessani kuvitusta sanalla tasataltta sain tuloksiin sivut Pohjanmaan Pyhäjärvi – esihistoria. Esinekuvia Museoviraston kokoelmista! On mahtanut maksaa maltaita. Samassa paikassa eli KirjastoVirmassa on myös digitaalisena versiona A. H. Snellmanin Oulun kihlakunta: muinaistieteellisiä ja historiallisia lehtiä, jossa myös on tasataltan kuvia. Tähän poimittu "löydetty [Muhoksen] Kosulan pellosta. Lahjoittanut yliopistolle v. 1862 hra J. V. Calamnius".
1 kommentti:
Arvostan! Tämä rekisteri kattaa toki ymmärtääkseni sen, mikä on saatavilla Kansallismuseon arkeologisten löytöjen pääluettelossa. Täten 1800-luvun lopulta lähtien ylläpidetyssä järjestelmässä on varsinkin alkupäässä ajalle tyypillisiä puutteita. Toki kehitettävää varmasti olisi ja rekisteri vaatisi selitteen.
Lähetä kommentti