perjantai 10. tammikuuta 2014

Ajatuksia Amsterdamista (3/3)

Suomi ja Alankomaat. Ainoa mieleen tuleva yhteys ovat 1600-luvun kauppiaat. Vuosisata oli esillä Rijksmuseumissa, Amsterdam-museossa (kahteen kertaan) ja merimuseossa (selkeimmin). Hollannin ja Amsterdamin tuolloinen varakkuus tuli selväksi ja syntyi mielikuva, että raha-arkkujen (kuva Amsterdam-museosta) kansa on todennäköisesti katsonut suomalaisia kuin me nyt kehitysmaiden ihmisiä.

Vaikka Amsterdam-museossa oli esillä rakennusten paalutus ja yksi vanha tarkoitukseen käytety parrun pala, vasta merimuseon selostuksesta avautui ajatus tuhansista suomalaisista tukeista pitämässä Amsterdamin taloja pystyssä. (Kaupungilla kulkiessa silmäni osui kyllä aika moneen hälyttävän vinoon seinään ja julkisivuun.)

Onkohan kukaan muuten hyödyntänyt hollantilaisia lähteitä Suomen 1600-luvun taloushistorian tutkimisessa? Minkälaisena kokivat kaupanteon rannikollamme?

Museoarkkitehtuuri. Merimuseolle kävellessäni tuli mieleen Kotka ja Vellamo.


Taide ja konteksti. Rijksmuseumissa odotin olevan taidetta, joten yllätyin positiivisesti kun huoneissa oli myös toisinaan kyseisen ajan esineitä. Amsterdam-museossa puolestaan historiallisessa näyttelyssä oli lähes pelkästään maalauksia. Kontekstia taiteelle ja taide kontekstina.

Muistiinpanot. Yhdestä museosta voi pian käynnin jälkeen kirjoittaa blogipostauksen ilman muistiinpanoja. Viidestä pitkästä ei. Pitäisi tämäkin muistaa.

Elämykset. Merimuseossa oli 3D-kokemus, jonka piti oleman niin raju, ettei käynyt alle 8-vuotialle eikä klaustrofobiasta kärsiville. Uskallauduin mukaan ja päädyin porukkaan, josta suurin osa oli alle 8-vuotiata lapsia. Rahaa säästämättä viidessä huoneessa ei saatu paljoa aikaiseksi. Merellä on vaarallista ja sen sellaista. Lopussa näimme itsemme soutamassa ja kuvan tästä olisi voinut ostaa omaksi. Päädyin säästöratkaisuun ja valokuvasin pömpelin ruudun.

Huomattavasti suurempi elämys oli Malevich-näyttely. Siinä hienointa oli noin sata vuotta sitten (ks. yllä "Muistiinpanot") pidetyn taidenäyttelyn mukaelma, jossa musta neliö oli ortodoksien koti-ikonin paikalla.

Ei kommentteja: