Tampereen kaupungissa työskennellyt puutarhamestari Michael Törnroos suunnitteli naimisiinmenoa Kangasalan seurakunnassa syksyllä 1801. Mies oli kiertänyt maailmaa ja Venäjän kansalainen eli esteettömyys oli kysymysmerkki. Niinpä kuulutettiin asiasta paremmin tietäviä ilmoittautumaan ilmoituksilla, joista ylläoleva julkaistiin sanomalehdessä Inrikes tidningar 23.12.1801.
Ilmeisesti tämä hanke meni puihin, sillä Hiskistä löytyy Michelin avioliitto vasta 16.3.1803. Tuolloin hän meni naimisiin neito Johanna Charlotta Fredrica Österholmin kanssa Tampereella. Morsmaikku "å N:o 85" eli luulisi olevan rippikirjan 1801-1807 sivulla 46, mutta ei erotu. Alkuperäisen vihkimerkinnän perusteella N:o 85 ei ole kummankaan asuinpaikka vaan vihkipaikka?
Hiski ei löydä pariskunnalle lapsia, onkohan Michel jatkanut matkaansa? Puutarhurit olivat liikkuvaisia. Puutarhurimestari Jonas Djurberg ja vaimonsa Maja Lena Andersdotter muuttivat Tukholmasta Uudellemaalle keväällä 1791 ja sieltä Loviisaan syksyllä 1795. Minkä jälkeen sukulaiset eivät heistä olleet kuulleet ja kuuluttivat pariskunnan perään sanomalehdessä Inrikes tidningar 15.3.1799 alle liimatulla tekstillä.
Hiskin mukaan puutarhurimestari Jonas Djurberg kuoli Pohjan Sällvikissä 7.6.1819 63-vuotiaana ja hänen leskensä Maria Lena Söderberg 74-vuotiaana Baggbyn torpassa 25.4.1830.
Puutarhoista ja puistoista puheenollen...
- Puutarhataiteen Seuran kotisivuilla julkistettiin 6.4.2011 kotimaisten historiallisten puutarhojen matkailureitti
- Eija Piispala: Hovioikeuden puistot ja ryytimaat. Vihreää arkkitehtuuria Pohjanmaalla
- Kasvit - kaupungin vaatteet. Helsingin historiaa puistojen kertomana
- Monica Söderberg: "Mitt Elysium", Linnéträdgården i Uppsala
- Eri aikakausien kulttuurikasveja
- Åbo akademis botaniska trädgård 1640-1954 och Rosarium sedan 1993
- Kasvit - elävää kulttuuriamme
- Kasvutarha-kirja rahvaan hyödyksi (1860)
2 kommenttia:
Olisiko tuossa Törnroosin tapauksessa ollut kysessä "vuoden ja yhden yön" kuulutus, vaikka sitä ei siinä mainitakaan. Olen useissa muissa kuulutuksissa nänhyt maininnan, että jos ei kateissa oleva ilmaannu tuon vuoden ja yhden yön kuluessa, niin kyselijä voi mennä uudelleen naimisiin tms. Kuulutushan oli joulukuussa 1801 ja uusi avioliitto solmittiin maaliskuussa 1803 noin 1v3kk kuulutuksesta.
Joku määräaikahan näissä kaikissa on takana, muuten ilmoituksissa ei mieltä. Joskus on mainittu joku laki, mutten ole sitä jäljittänyt.
Lähetä kommentti