Arkistot 2.0 -käsitteellä tarkoitetaan arkistojen tietopalvelujen kehittämistä siten, että asiakkaista tulee sisällön – kuten hakemistojen ja erilaisten tietokantojen – tuottajia eikä pelkästään kuluttajia. ... Näiden periaatteiden varaan on suunniteltu palvelukokonaisuus, joka koostuu arkistolaitoksen Portti-käyttäjäpalvelusta, Näkökulmia arkistosta -blogista sekä Kansallisarkiston nimellä toimivasta arkistolaitoksen Facebook-sivusta. Näistä Portti-käyttäjäpalvelu julkistettiin marraskuun 2009 lopussa, kun taas blogi ja Facebook-sivu avattiin huhtikuun 2010 alussa.Toistaiseksi asiakkaiden sisällöntuotantomahdollisuudet siis Portin sisällön kommentointia spostitse sekä blogin ja FB-sivun kommentointia kyseisissä ympäristöissä. Not impressed so far. Vai onko Porttiin jo saatavilla käyttöoikeuksia? Ei, mutta Osallistujan ohje löytyy.
...lokakuussa palkattiin työntekijä toteuttamaan Portin interaktiivisia ominaisuuksia, kuten keskustelufoorumia ...Tämä sivu siis vahdintaan.
Portti-käyttäjäpalvelun kävijämäärät olivat tilastojen valossa hyvät. Kulunut vuosi oli ensimmäisestä tilastoidusta kuukaudesta eli heinäkuusta eteenpäin lähes keskeytyksettömän kävijämäärien kasvun aikaa ja vuoden vaihtuessa lähestyttiin kuukausitasolla 4 000 kävijän rajaa. Kokonaisuudessaan Porttia käytti heinäkuun alun ja joulukuun lopun välisenä aikana noin 15 000 henkilöä, jotka tekivät palveluun noin 23 000 käyntiä. Jokainen käynti kesti keskimäärin noin viisi minuuttia.Olen tehnyt useampia vuosia työkseni verkkosivujen käytön mittausta ja raportointia, joten ylläolevasta on nipottamista. Verkkosivuston "henkilökävijöitä" ei saa kiinni kuin sisäänkirjautumisen kautta, joten käyntien esittäminen olisi luotettavampi mittari. Erityisesti kun deduplikointia on yritetty tehdä lähes puolen vuoden aikavälille? Olisi kiva myös tietää onko 23 000:n käynnin joukosta otettu pois palveluntuottajien oma liikenne.
Digitaaliarkiston kävijämäärät ovat keskeinen mittari. Joulukuussa 2010 Digitaaliarkistossa ladattiin lähes 1,1 miljoonaa sivua, mikä oli enemmän kuin koko vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden kävijämäärät yhteensä.Sivulataus on selkeä mittari (vaikkakin monella muulla tavalla huono), miksi tässä puhutaan sen vieressä kävijämääristä?
Arkistolaitoksen Facebook-sivun fanien ja blogikirjoitusten lukijoiden määrää seurataan kuukausitasolla. Facebook-sivulla oli vuoden 2010 lopussa lähemmäs 700 fania. Noin puolet faneista kävi tilapäivitysten lisäksi myös erikseen aktiivisesti tarkistamassa mitä profiilin etusivulla tapahtuu. Facebook-ystävistä 64 prosenttia oli naisia ja suurin käyttäjäryhmä olivat 35–44-vuotiaat. Blogilla oli niin ikään noin 700 kuukausittaista yksilöityä vierailijaa."kuukausittaista yksilöityä vierailijaa", argh!
Liitetaulukon mukaan Kansallisarkistossa 1% kasvu kävijämäärissä. Loistavaa, olisi ollut kiva tietää kuinka hyvin keskiviikkoillat ja lauantait ovat vetäneet. Tästä minulle kriittisestä asiasta ei vuosikertomuksessa tainnut olla mitään sanottuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti