sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Koottua

Tällä viikolla raportoidun Ruotsin historia urakoinnin muistoksi kuvitusta kirjasta The Sagas of Olaf Tryggvason and of Harald The Tyrant (Harald Haardraade).


Aaro Sahari käsitteli Kekkosen asemaa nykypäivässä:
Kekkosesta on selvästi tulossa epähistoriallinen hahmo, jonka kaikki tunnistavat, mutta jonka historiallinen merkitys on niin pahoin sekoitettu ja hämmennetty, ettei siihen liittyviä selvästi negatiivisia arvolatauksia edes osata ajatella.

Tuuli Hakulinen aloitti Kronstadtin kapinan esittelyn. Otto Aura oli lukenut Englundin Pultavan. Juha Makkonen oli lukenut kirjan The ascent of Money. Ari Juntunen arvioi Tapani Baggen Valkoisen hehkun: "Rakenne on hieman mekaaninen ja anakronismilta ei voi välttyä. Poliittinen 30-luvun konteksti on hyvin rakennettu, mutta ihmiset tuntuvat liian moderneilta."

Leo orientoitui poliittisen historian pääsykokeeseen. "Haluan päästä oppilaitokseen lukemaan alaa, jonka tunneilla minulla on oikeus pukeutua stetsoniin, nahkatakkiin ja ruoskaan." Anteeksi mitä?!

Vaihteeksi löytyi uusi sukututkimusta esittelevä blogi. Toivotan pitkää ikää!

Dick Harrison kirjoitti på svenska syntymäpäiväjuhlinnan tulemisesta Ruotsiin. Korkeintaan 150-200 vuotta vanha tapa.

Sanna totesi gradupiiristä, että "on ollut äärimmäisen lohdullista, kun vetäjä on omalla kyynisen kuivalla tavalla naureskellut sille, miksi normaaleille akateemisille tavoille (aineiston tarkka ja huolellinen läpikäyminen) pitää antaa Oikea Teoreettinen Nimi, kuten vaikkapa lähiluku."

Prahassa opintovapaata viettävä Johanna on käynyt eksoottisissa arkistoissa. Dick Eastman puolestaan kertoi in English Ison-Britannian kansallisarkistossa käynnistä sukututkijan silmin.

Kasvatus&Aika -lehti tarjosi kauan odotetun katsauksen Jyväskylässä järjestettyihin historiatutkimuspäiviin, tutkijasymposiumiin Oral history and fieldwork – The (Re)use and Interpretation of Research Materials sekä pinkka-arvostelun Salattuja elämiä 1700-luvulla – Monipuolista suomalaista tutkimusta eliittien historiasta ja kirjakulttuurista.

Tieteessä Tapahtuu 1/2011 sisälsi Heikki Hiilamon artikkelin Historioitsijat tupakkateollisuuden palveluksessa. Sitä kommentoi Reijo Valta sekä Jukka Kemppinen ja keskustelu alkoi myös Argicola-palstalla. Tänä aamuna pääsi myös Helsingin Sanomien Jaakko Lyytisen käsittelyyn (D5 oikea yläkulma)

Juuso Hyvärinen kommentoi
tuoreen Museo-lehden antia ja lopetti opastaen

Rautatieharrastustovereille vinkiksi, jos Turun ratapihasillalla tai missä milloinkin ohikulkija tulee ihmettelemään kameramiestä, voi vastata olevansa nykydokumentoija. Jollei muuta, niin ihmettelijä saa lisää ihmeteltävää ja alkaa kaivata vanhoja hyviä aikoja, jolloin kameraväki oli sentään tavallisia rautatieharrastajia.

Ei kommentteja: