Numerossa 27.11.2005 välitettiin lukion historian oppikirjoista väittelleen Jaakko Väisäsen ajatuksia aiheestaan:
Tutkimukseni kohteena oli kolme lukion historian oppikirjaa, yksi julkaistu 1960-luvulla ja kaksi 1990-luvulla. Vaikka opetussuunnitelmat ja yhteiskunta ovat muuttuneet, oppikirjat eivät juurikaan.Numerossa 2.2.2007 esiteltiin historiantutkija Aino Katermaa.
Huomasin, että historia on kuin rakentamista ja purkamista. Vanhoja väitteitä pilkotaan osiin, kootaan aineistoa ja katsotaan millainen talo siitä syntyy, se vetosi minuun.Numerossa 14.9.2007 oli Monika Tervakankaan juttu Eino Leinon ja Larin-Kyöstin muistelmien koulukuvauksista.
Molemmat kirjailijat kertovat lyseon rikkaasta mutta samalla myös ankaran kurin sävyttämästä arjesta. Kuri tarkoitti sitä, että koulun sääntöjä piti noudattaa tietenkin koulussa mutta oppilaitoksen määräysvalta ulottui myös koulun ulkopuolelle. Mikäli lyseolaiset käyttäytyivät vapaa-aikanaan epäsovinnaisesti, seurauksena oli rangaistus.Verlan kulttuuri- ja sosiaalihistoriasta väitellyttä Inkeri Ahvenistoa oli haastateltu numeroon 9.10.2009.
Perheessämme on luettu paljon ja historia on kiehtonut minua aina. Isä innosti tutkimustyöhön ja on esimerkiksi pystynyt tarkentamaan erilaisia kielellisiä ilmaisuja, koska on syntynyt ja kasvanut Verlassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti