Eveliina Särkelä vilahti tekstissä Taiteilijat ulkomailla (Julkaisun jälkeinen huomautus: tekstit ovat väärässä järjestyksessä, Taiteilijat ulkomailla tuli blogissa tämän tekstin jälkeen). Matrikkeli Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla kertoo:
"Särkelä, Maria Evelina s. 19.1.1847 Vaasassa, jossa hänen isänsä Antti Särkelä oli kelloseppänä; äidin nimi oli Elisabet. Erinomainen kätevyys vallitsi koko perheessä ja E. S. alkoi jo aikaiseen harjoittaa kaavailua ja puuveistoa. Ensimmäisen opetuksensa sai hän Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja työskenneltyään sitten V. Runeberg’in johdolla, matkusti hän Kööpenhaminaan, jossa hän sai opetusta kuvanveistäjä A. V. Saabyen johdolla. 1878 pani hän Helsingissä näytteille pari rintakuvaa sekä teoksen ”Tyttö mansikkatuokkosineen”, joista hän myöhemmin sai taideyhdistyksen toisen palkinnon. 1880 opiskeli hän Berliinissä, mutta on siitä asti oleskellut kotimaassa. Hänen parhaimpana teoksessaan pidetään sitä korkokuvaa, jonka hän on tehnyt Topelius’en ”Koivu ja tähti” nimisen sadun mukaan."
Turun Sanomissa kerrottiin 22.3.2004 Marian isän syntymän 150-vuotisjuhlista. Tekstin mukaan Antti Särkelä oli syntynyt Himangalla 17.3.1804. Hänestä tuli itseoppinut hienomekaanikko ja taskukellojen korjaaja. Ja koko maan julkkis Topeliuksen kirjoittaman henkilöjutun myötä (Helsingfors Tidningar 6.12.1843). Särkelä sai vuonna 1844 luvan Vaasassa kellojen tekemiseen (Helsingfors Tidningar 10.4.1844 ). Valikoimaan kuului kolme vuotta myöhemmin elektromagneettisia induktioaparaatteja (Helsingfors Tidningar 6.2.1847).
Sekä isä että tytär ovat mukana Kansallisbiografiassa. Tähän lisätty 9.9.2011 kuva Antti Särkelästä lehdestä Maiden ja merien takaa no 12 /1865.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti