Kaikki Suomesta Amerikkaan lähteneet eivät päätyneet metsän keskelle tai kaivoksiin. Vuoden 1930 väestölaskennassa Massachusettsissa oli 13,077 Suomessa syntynyttä. Näistä 351 asui Cape Codin luonnonkauniilla niemimaalla.
Ensimmäisiä muuttajia oli Albert Frank Lundquist vuonna 1885. Hänen vaimonsa oli nimeltään Fredrika ja poikansa Emil. Haaksirikon kokenut merimies Niilo Prittinen (?) saapui vuonna 1887. Hänen vaimonsa oli nimeltääm Olga ja tyttärensä Rosa. Vuonna 1895 voi suomalaisten yhteisöä jo kutsua siirtokunnaksi.
Suurin osa suomalaisista saapui Cape Codiin kuitenkin vasta vuosina 1900-1915. Heistä huomattava osa oli kotoisin Karstulasta tai sen ympäristöstä.
Atlantin valtameren rannaltakin löytyi jotain tuttua - suot. Suomalaiset löysivät työtä niillä kasvatetuista karpaloista. Aikanaan marjojen viljely ja keräys koneistettiin ja silloin löydettiin muuta työtä.
Lähteet:
Douglas J. Ollila: The Finns on Cape Cod. American Swedish Historical Museum: Yearbook 1960
Eugene Van Cleef: The Finns on Cape Cod. The New England Quarterly, Vol. 6: (3): 597-601. (Sept 1933)
1 kommentti:
Olivat aikaisemmin Atlantin yli menneet perholaiset ja saarijärveläiset kuulemma kyselleet karstusilta uuden mantereen rannassa, jotta millä linjalla tulitte ? ( White Line, American Lines, Silver Lines..jne)
Karstuset olivat sanoneet, että ei me millään linjalla tultu, tultiin summassa vaan.
Heillä on nykyään jokin kotiseutukirja, jonka nimi on
"Summassa vaan kuin karstuset Amerikkaan"
Tämmöinen oheis-sirpaletieto
Lähetä kommentti