maanantai 10. elokuuta 2009

Kansanrunousarkistossa

Viime viikko oli eka lomaviikkoni ja myös eka viikko kun SKS:n remontoidut arkistot aukesivat. Panttasin menoa torstaille ja olin enisimmäinen tauon jälkeinen vieraskirjaan kirjoittaja. Kirja oli ollut ensimmäiset 3 päivää hukassa.

Kävin läpi Kauvatsan aineistoa. Osa oli Siltasaaressa, joten täytyy mennä uudestaan kun ne on noudettu. Ja mikäs sinne on mennessä kun asiakaspalvelussa työskentelevä tervehtii kuin vakioasiakasta vaikken ole noin kolmen vuoden aikana käynyt kuin puolisen tusinaa kertaa.

Yksi työlistan aihe oli äänitteet, joita en ollut aikaisemmin rohkaistunut kysymään. Nyt kysyin ja toisesta pisteestä tutkija roudasi minulle neljä paksua nidosta, joissa oli kuvattuna Kokemäeltä tehtyjen nauhotusten sisällöt. Ilmeisesti olisi ollut parempi lähettää tiedustelu etukäteen? Systeemi vaikutti henkilökuntaa rasittavalta.

Äänitteissä ei ollut mitään maata mullistavan näköistä. Tein muistiinpanot mahdollisesti myöhemmin työn alle tulevista aiheista, niin ettei luetteloja tarvitse toista kertaa kantaa näkyvilleni. Kahdella nauhalla puhui perhetuttuni isä, joten pirautin mutsille, jotta tämä voisi kertoa/muistuttaa heitä asiasta. Vaikka joku muistaisi haastattelun, muutamassa vuosikymmenessä voi unohtua minne nauhoitukset ovat päätyneet. Itse jatkan "sen toimittajan" isoäitini äidin puheesta tekemän äänitteen etsimistä.

Ensimmäisen viikon asiakkaana sain SKS:n kirjakauppaan VIP-kortin, jolla saa loppuvuoden ostoksista -20%. Loistavaa. Olin ajatellut pantata Unto Salon ja Janne Haikarin kirjojen ostoa Helsingin Kirjamessuille (22.-24.10), jossa oli ainakin viime vuonna SKS:n ständillä yleisalennus, mutta nyt pääsin suoraan ostoksille.

Kaupasta poimin syksyn uutuusluettelon. Tulossa kirja Sinebrychoffit, joka sopinee Fannyn ja Karhusaaren huvilan jälkeiseen putkeen. Petri Karosen toimittamassa artikkelikokoelmassa Hopes and Fears for the future in Early Modern Sweden 1500-1850 käsitellään yhteiskuntaa kulttuurihistorian, mentaliteettien historian sekä poliittisen kulttuurin tutkimuksen näkökulmista.

Todellinen ilonaihe oli löytää esitteestä Suvianna Seppälän Viljana, nahkoina, kapakalana. Talonpoikien makasamat kruununverot Suomessa vuosina 1539-1609. Väitöstilaisuus tulossa syyskuussa? Täytyy tarkastaa Turun yliopiston tapahtumakalenteri.

Ei kommentteja: