Oulun ilmoituslehti julkaisi 3.6.1894 Wasabladetista käännetyn uutispalan:
"Suurenmoinen kangasteollisuus on äkkiä tullut kukoistukseen Lapualla. Paikkakunnan irtonainen naisväki kuuluu yleisesti ryhtyneen valmistamaan kankaita, enimmäkseen koko- ja puolivillaisia trikoita, jotka osaksi ovat aivan ulkomaisten tehtaan kankaitten kaltaisia. Muuan yli 70 vuoden oleva leskivaimo Kaisa Nordman työskentelee noin 30 kutojattaren kanssa. Itse mummo hankkii aineet. Hänen kankaansa ovat kaikkialla maassa saaneet ostajia. "
Kaksi vuotta myöhemmin Oulun ilmoituslehti jatkaa raportointia "Kotoisen kangasteollisuuden harjoittajana on itsellisnainen Kaisa Nordman huomattava. Hän on tunnettu eteväksi semmoisen liikkeen harjoittajaksi. Langat hän ostaa tehtaista ja värjäyttää ne sitten mielensä mukaisiksi. Niistä kudotaan sitten jos minkälaisia kankaita, enimmiten kumminkin miesten vaatteita varten. Useita kymmeniä naisia on hänellä työssä, toiset kertaavat lankoja ja laittavat kankaita kutomakuntoon ja toiset kutovat. Kaikki saavat tehdä työtä kotonaan ja kukin semmoista tehtävää, mihin parhaiten pystyy. Työnantaja valvoo sitten tarkoin, että kaikki tulee kunnollisesti tehdyksi, ja että hän siinä onnistuu, sitä todistaa parjaiten se seikka, että hänen teoksensa ovat monessa näyttelyssä saaneet palkintoja ja vielä paremmin se, että ne käyvät hyvin kaupaksi. Niitä myydään melkein kautta maamme etenkin kaupungeissa ja kauppamatkustaja myöskin on toimessa, sekin tietysti nainen."
Matrikkelin Biograafisia tietoja Suomen naisista eri työaloilla ja Hiskin perusteella Kaisa oli syntynyt Lapualla 26.6.1835 talollisen Johan Henriksson Tyniälän (s. 21.6.1799) ja tämän vaimon Maria Thomasdotterin (s. 2.2.1806) tyttäreksi. Kaisa vihittiin 25.11.1868 torppari Johan Henrik Johansson Nordmanin kanssa.
Lapuan rippikirjan aukeaman ja Hiskin perusteella Kaisan äidin vanhemmat olivat Thomas Jeremiasson Tynjälä (s. 25.2.1771) ja Anna Gustafsdotter (s. 8.5.1775). Thomaksen vanhemmat puolestaan Jeremia Hendriksson ja Wendla Jöransdotter, Tynjälässä. Sekä Thomas että Jeremias löytyvät verkon sukutaulusta, joka vie ajassa taaksepäin Tynjälässä niin kauas kuin asiakirjoja riittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti