keskiviikko 20. elokuuta 2008

Kylässä

Käväisin eilen vanhoissa kotimaisemissa. Espoo Cinen takia piti lähteä Tapiolaan ”asti”, joten sovin serkkuni kanssa museokäynnin samalle päivälle.

Viimeksi kun olin maksanut WeeGeen sisäänpääsyn joka museoon oli oma maksu ja tarjolla myös koko paketti tarjoushintaan. Nyt kun olin tiukalla aikataululla liikenteessä ja menossa vain yhteen museoon niin ainoa vaihtoehto oli kaikki museot 10 eurolla. Törkeää rahastusta eikä tilannetta paljoa helpottanut 20 minuutin pikapyrähdys yläkerran taidemuseon puuveistosten ympäri.

Espoon kaupunginmuseossa on esillä näyttely KYLÄ – keskiaikaa Itämeren rannalla. Olin ymmärtänyt, että se oli jossain suhteessa Mankbyn kaivauksiin, mutta niihin viitasi vain kylän pienoismalli. Kyläteemaakaan ei riittänyt kuin puoleen väliin ja yht’äkkiä olimme keskiaikaisessa kaupungissa, mutta kuitenkin vasta lopusssa laivassa joka vei Suomenlahden yli. Eli en saanut hirvittävästi irti ja pointti jäi löytämättä. Ehkä räpätin seuralaiselleni liian ahkerasti. Tai sitten minusta on tullut museonipo.

Mieleen jäi keskiaikaisen kenkämallin kokeilu (kuva valikoimasta yllä), video sotavarustuksen pukemisesta, Espoon kartta 1500-luvulta, jossa oli kaksi outoa jokea ja Karhukylä Tapiolan kohdalla. Ja tuparekonstruktiosta samanoloiset seisovat kangaspuut kuin Nauravassa lohikäärmeessä. Kiuasmainen uuni. Kolmijalkainen pieni pata. Söpöt nopat. Hautausmaita löytynyt muualtakin kuin kirkon yhteydestä.

Kotimatkalle mukaan tarttui ilmaislehtiä ja esitteitä. Ensi viikolla viettävät naapurikaupungissa Espoo 550-juhlaviikkoa. Joinain päivinä pääsee WeeGee-museoihin ilmaiseksi, joinain päivinä Glims talomuseoon, on kävelykierroksia eri kaupunginosissa ja viikonloppuna Keskiajan käsityöläistapahtuma Glimsissä (keskiaikaisen tyylin vaatteissa ilmainen sisäänpääsy). Koko ohjelma juhlasivuilla http://www.espoo550.fi/ .

Kaupungin tiedotuslehdessä on juhlavuonna julkaistu Espoon tarinoita:
1/2008: Tonttuja ja haltijoita.
2/2008: Matkamiehen näky. Espoonkartanon Ramsay-suvusta.
3/2008: Aurora Karamzin lahjoittaa lehmän. Bembölen torppari Kajanderille.
4/2008: Ennusmerkkejä taivaalla. 26.2.1577: "Yksi auringoista oli oikea aurinko, muista auringoista kaksi oli purppuranväristä ja kaksi valkoista. Ne olivat sateenkaaren värisellä kehällä, jonka sisäpuolella oli kaksi puoliympyränmuotoista viivaa ja jousi, jossa oli kolme nuolta rinnakkain, mutta ei jännettä."
5/2008: Juhannuksenviettoa Albergan kartanossa 1700-luvulla. Komentajakapteeni Carl Tersmedenin aikaa.
6/2008: Jyväskylä-Jussi saapuu Espooseen. Puuseppä Johan Syrjänen, aviovaimo Johanna Matilda Söderström.
7/2008: Espoolainen terveyslähde. Ensimmäisenä intendenttinä helsinkiläinen lääkäri Carl Zandt. Kaivomestarina 1790-luvulla kestikievarin pitäjä Gustav Boberg.

Ei kommentteja: