perjantai 16. helmikuuta 2018

Vapaaehtoista etsimässä

Ihastukseni FamilySearchin hakuun kasvaa, mutta viekö se harhaankin? Tarkistellessani Petter Sundin jälkeläistaulujen aukkoja syötin hakuun Petterin pojan Julius Johan Sundin pojan Axel Ericin. Viimeinen varma tieto hänestä on äidin perukirjasta vuonna 1768: vapaaehtoinen jossain armeijayksikössä ja naimisissa Stina Jespersdotterin kanssa. Olen huolimattomasti etsinyt häntä Helsinkiin sijoitettujen yksiköiden rullista saamatta tuloksia.

FamilySearchin kautta löytyy Axel Erik Sunn, joka avioituu Tukholmassa 6.11.1774 Ulrica Eleonora Starckin kanssa Hedvig Eleonoran seurakunnassa.  Avioliitossa syntyy 3.9.1775 tytär Eva Elisabet, joka kastetaan Hedvig Eleonoran seurakunnassa ja 19.4.1781 poika Eric Johan, joka kastetaan Skeppsholmin amiraliteettiseurakunnassa.

Kuulutusmerkinnässä Axel Ericin tittelinä (ArkivDigitalin kuvaamana)

Toisaalla samassa yhteydessä

Avioliiton merkinnässä

Kasteen yhteydessä

Tulkitse nämä Tukholman kaupunkikaartiin kuulumisena. Sen arkistoluettelon perusteella rullia tältä ajalta ei ole ja digitointeja miltään ajalta en löydä.

Viisi vuotta myöhemmin pojan kasteessa


Skeppsholmenille en ole aiemmin päätynyt, joten tarkistin kaupunginarkiston sivuilta onko sinne tehty hakemistoja. Ilahduttavasti rippikirjoihin 1770-1852! Mutta listalta ei löydy Axel Ericiä Sundina eikä Sunnina. Ikävää, mutta viittaa (tavallaan) siihen, että kyse on edelleen samasta vapaaehtoisesta, kun tätä kuulutetaan avioliittoon Lena Larsdotterin kanssa toukokuussa 1783.
Vihkimerkinnässä 27.7.1783 titteli on taas epäinformatiivinen
mutta tuon edellisen perusteella uskallan yrittää armeijan laivaston rullia, joista sopivin on vuodelta 1786 (Generalmönsterrullor - Arméns flotta 1941 (1766-1789)). Joko Axel Ericin pesti oli ennen tuota päättynyt tai silmäni hyppäsivät nimensä yli, mutta miestä en löytänyt enkä myöskään komppaniansa komentajaa. Jo pelkkä ikätieto olisi auttanut päättämään, voisiko kyseessä olla Helsingissä tunnettu mies.

Ei kommentteja: