Vissin varmasti on helpompi saada uutisiin uusi tietokanta kuin uusittu tietokanta tai liittymä. Mutta antaako tämä luvan valheelliseen tiedotukseen?
Ärsyynnyin jo Työväenmuseo Werstaan FB-päivityksestä, vaikka se ei sisältänyt väitettä uutuudesta.
Jättipä vaan mainitsematta, että muistomerkit yms. ovat olleet verkossa jo yli 10 vuotta, sillä edellinen versio kertoo tulleensa julkaistuksi 19.1.2005. Akseli Salmen artikkeli vuodelta 2005 esittää toiminnallisuutta ja ihmettelee nimien häivytystä, joka on jäänyt sivustosta pysyvimmin mieleeni.
Kun en uudesta versiosta eilen kännykällä selaamalla löytänyt kuvaa nimiä esittävästä muistomerkistä, laitoin yllä lainattuun päivitykseen kommentin "Miten tämä eroaa jo vuosia verkossa olleesta punaisten muistomerkkien tietokannasta? Onko nimet edelleen sumennettu?" Saamaani vastausta ei voi kuvata infomatiivikseksi. "Hei, tietokanta on nyt päivitetty ja uudistettu, pääset linkin kautta tutustumaan uudistuneeseen tietokantaan!"
Että selvitäpä erot itse, me vaan väitämme uudistuneeksi! Salmen esimerkkikuvan avulla saatoin helposti tarkistaa, että ainakin Rauman muistomerkin nimet ovat edelleen häivytettyjä. Kohdelistat näyttävät jokseenkin yhtä pitkiltä. Näyttää siis siltä, että muuttunut on vain ulkokuori ja osoite?
Mutta ilmiselvästi Werstaan mediatiedotuksessa uutuutta on kovasti korostettu. Muuten on vaikea selittää Ylen otsikkoa
ja paikallislehden otsikkoa
No, ainakin tulee todistettua - jälleen kerran - että toimittajat eivät taustoja pahemmin selvittele.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti