maanantai 3. heinäkuuta 2017

Miten löytää murhamies?

Sain kesän rikosjatkiksen ensimmäiseen osaan kommentin:
Tarvitsen apua esiäitini murhan selvittelyssä.
17.3.1870 Hämeessä murhattiin torpparin leski, jolta jäi kuusi lasta huutolaisiksi.
Sanomia Turussa-lehdessä no 18 6.5.1870 on pieni uutinen tapauksesta, jossa mainitaan tekijä Adolf Matinpoika.
Me sokeriserkut olemme selvittäneet Hedvig-lesken lasten selviämisen ja yhteytemme tähän päivään, sekä hänen sukujuurensa. Samalla olemme koonneet eri sukuhaaroissa suusanallisena säilyneistä tarinoista koosteen tragediasta, jonka voin toimittaa sinulle, jos asia muuten vain kiinnostaa.
Mutta tuosta löyhämiehestä (irtolainen?)emme löydä mitään ja jäljet päätyvät lehtitiedon mukaan Hämeenlinnaan.
Ensinnäkin Adolfin voisi yrittää löytää rippikirjasta (samasta kylästä kuin murhan uhri sanomalehden mukaan) ja saada päivämäärät tuomiolle huomautussarakkeesta. Mutta tätä olette varmaan yrittäneetkin.

Lähettäminen Hämeenlinnaan tarkoittaa, että mies on toukokuun alussa 1870 ollut tutkintavankeudessa. Helsingissä asuvana aloittaisin itse Kansallisarkistossa Senaatin arkiston Prokuraattorin toimituskunnan vankiluetteloista. En ole vuosiin niihin koskenut ja haastavinta oli itselleni erottaa tutkintovankeusvankila rangaistusvankilasta. (Sama hieman pidempänä tekstinä vuodelta 2009.) Muuten listat ovat helppolukuisia. Niistä vankia seuraamalla käy ilmi miten häntä on (todennäköisesti useamman kerran) kuljetettu käräjille ja aikanaan sieltä saatu tuomio.

(Jos tutkiminen on helpompaa Hämeenlinnassa, niin Kansallisarkiston sikäläisessä toimipisteessä luulisin olevan vastaavat vankilistat Hämeenlinnan vankiloista.)

Jos tuomio on vankilarangaistus niin vankilistasta käy ilmi mihin rangaistusvankilaan tuomittu on siirretty. Senkin listoja kannattaa sitkeästi käydä läpi, sillä sieltä käy ilmi, onko tuomio viety korkeampiin oikeusasteisiin. Tyypillisesti murhat päätyivät hovioikeuden kautta Senaatin oikeusosaston ratkaistavaksi ja jos näin, niin kaikki oikeuspöytäkirjat ovat silloin yhdessä nipussa luettavissa Kansallisarkistossa. Tämä on oleellisin lähde rikoksen ja sen selvittelyn ymmärtämiseksi.

Aktin numero, jolla tilaus arkistossa tehdään, löytyy hakemalla tuomitun nimi Senaatin oikeusosaston anomusaktien diaarien hakemistosta ja sitten itse diaarista. Senaatin oikeusosastosta voi lukea lisää Kansallisarkiston Portista.

Vankilistojen selailun voi yrittää ohittaa hyppäämällä suoraan diaarien hakemistoon. Riskinä on se, että Adolfilla on voinut olla sukunimi, jota sanomalehtiuutisessa ei vaan satuttu mainitsemaan. Lisäksi menee arvailuksi montako vuotta kannattaa hakea läpi. Ainakin pari.

Ei kommentteja: