keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Punataudista

Kesälomalla on tapana törsätä ylimääräiseen. Viime kesänä sorruin kahteen ruotsinkieliseen historialehteen, jotka jäivät sitten kylpyhuonekatastrofien ja muiden harrastuksien myötä pyörimään kämppään puoliluettuina. Näistä kahdesta Populär historia 7/2013 oli yhtä laadukas kuin ennenkin ja sattui sisältämään useampia kiinnostavia juttuja.

Oleellisin omille tutkimuksille ja oppimiselle oli Helene Castenbrandtin artikkeli Rödsot skördade hundratusentals liv. Varsinkin kun tartuin lehteen uudestaan. Olen nimittäin kesän jälkeen viettänyt muutamia keskiviikkoiltoja Kansallisarkistossa selailemassa Kauvatsan mustia kirjoja. Mieluusti näkisin ne HisKissä, mutta kronologisia tietoja silmäillessäni huomasin yhdessä kohtaa 1700-lukua, että esivanhempiani ja heidän perheenjäseniään vierekkäisissä taloissa oli kuollut muutaman päivän sisään punatautiin, jota oli muutenkin pitkä yhtäjaksoinen pätkä kuolinsyyn sarakkeessa.

Taudista väitelleen Castenbrandtin artikkelista sain taudista perusteellisen katsauksen Bernadottelandian vinkkelistä. Castenbrandt toi m.m. esiin sen, että 1800-luvulla koleraepidemiat aiheuttivat paniikin ja karanteenitoimenpiteitä, kun taas tappavampi punatauti jäi huomioita.

Suomen osalta punataudista saa hyvän peruskatsauksen Mika Kallioisen kirjan Rutto ja rukous sivuilta 80-83. Ajoitusten osalta on eroa Ruotsiin, jonka pahaa epidemiakautta 1772-73 Kallioinen ei mainitse. Paikallisia eroja on varmaan myös paikkakuntatasolla, jota voi useimmista seurakunnista tarkistaa HisKistä. 

Olinkin ryntäämässä Kokemäen haudattujen pariin, mutta mielessä häilähti Tapio Salmisen lukuisat tilastograafit. Niistä oli kunnon hakemisto ja punatautikuolleisuutta esitellään sivulla 421. Ihan tarkkaan en kaaviota pysty lukemaan, mutta kyllä siitä erottuu taudin satunnainen tuleminen.

Kauvatsalaisten esivanhempieni osalta punatautiepidemia vuonna 1787 on yksi harvoista toistaiseksi löydetyistä "elävöityksistä". Jos tutkimuskohteen kuolinsyynä on kulkutauti kannattaa siis katsella hautausten luetteloa ennen ja jälkeen. Kuoliko samasta talosta muita? Naapuritalosta?

Ei kommentteja: