Tilastoja oli tarjolla useammaltakin vuodelta, joten länttäsin ne (taas huvin vuoksi) yhteen. En hienosäätänyt raportoimattomia arvoja vaan muutin ne kylmästi nolliksi. Tällä tekniikalla, jättäen taidemuseot pois, museokäyntien määrä on Top12-paikkakunnilla kehittynyt seuraavasti.
Seuraava paikkakunta olisi muuten ollut Inari, jonka Saamelaismuseo Siida veti sisään viime vuonna lähes 55000 vierailijaa. Juuri se Siida, joka on ollut viime viikkoina uutisissa siksi, että Inarin kunnanhallitus on päättänyt lopettaa Saamelaismuseo Siidan toimintatuen vuoden 2014 jälkeen. Lisää tietoa esim. Ylen uutisessa.
Valtakunnallisesti käyntimäärä on ollut viime vuodet 3,6-3,7 miljoonaa. Kun siihen sisältyy ulkomaiset turistit, koulusta museoon pakotetut ja himomuseohyppääjät on selvää että suuri osa suomalaisista ei käy vapaaehtoisesti museoissa kertaakaan vuodessa.
Kun museokäynnit suhteutetaan ilmoitettuihin aukiolopäiviin, paikkakuntien lista menee varsin eksoottiseksi. Mustasaaren Stundars on auki viitisenkymmentä päivää ja kerää sinä aikana reilut 10 tuhatta kävijää. Kangasalan ainoa tilastoitu museo on Mobilia, joka on auki koko vuoden ja siellä ehtii käymään yli 35 tuhatta kävijää. Punkaharjun vetovoima on Lustossa ja Askaisten lienee selvä yleistiedolla.
Museoista "paras" tällä mittarilla on Mannerheimin salonkivaunu. Tosin vuonna 2012 tulos heikentyi kun aukiolopäiviä oli kaksi eikä edellisten vuosien yksi.
Ilmaiskäyntien osuus näyttää korreloivan negatiivisesti käyntimääriin. Hyvästä/suositusta kannattaa maksaakin?
(Oikeaan analyysiin tarvittaisiin lisätietoa ilmaisuuskäyntien laadusta. Ja muutakin ajattelua.)
Ja sitten vielä se luettelo, joka on jo muuallakin tilastoista tuotettu eli eniten vierailijoita keränneet museot
Täytyy tunnustaa, että Friitalan nahkamuseo kuuluu niihin museoihin, joissa en ole koskaan käynyt. Pitänee skarpata ennen kuin sille käy kuin Kumbukumbulle. Jossa sentään olen käynyt. Kuin myös Sibeliuksen syntymäkodissa ja Uudenkaupungin museossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti