perjantai 16. huhtikuuta 2010

Atlantica takaisin kunniaan!


Vasemmalla Olof Rudbeck vanhempi paljastamassa maamme menneisyyttä. Kuva Wikimediasta.

Erkki Lehtisen mukaan Olaus Rudbeck antoi kirjassaan Atlantica (III s. 617, IV s. 38) tiedoksi, että Kokemäen ruotsalainen Kumo-nimi on yhdistettävissä amatsoniin nimeltä 'Cuma'. Kuma puolestaan oli "vanha ja kuuluisa Suomen kaupunki, joka oli saanut nimensä noita-Kummasta, koska trollgumma tarkoittaa noita-akkaa. Kumassa olivat mm. Odysseus ja Aieneias käyneet kysymässä oraakkelin neuvoa."

Kuullostaa aivan erinomaiselta! Miksei asiat voi olla niin yksinkertaisia, että 1600-luvulla kirjaan painetut näkemykset olisivat automaattisesti tosia?

Mutta Atlanticaa ei Lehtisen mukaan Suomessa missään välissä suuremmin arvostettu. Lehtinen itse pitää sitä "Rudbeckin filologista mielenhäiriötä muistuttavan metodin tuotteena". Mikä on hienosti, joskin aika ilkeästi, sanottu.

(Kirjasta Erkki Lehtinen: Suomen varhaishistorian ja ristiretkikauden kuvasta uskonpuhdistus- ja suurvalta-aikana. Hist. tutk. 75. 1968 s. 105-106. Joka poimittu hyllystä Historia-lehti 3/2009 julkaistun Veli-Matti Huhdan jutun Kansojen kehto innoittamana. Huhta oli käyttänyt lähteenään myös David Kingin kirjaa. King kertoo blogissaan löytäneensä 1990-luvulla ruotsalaisesta antikvariaatista Atlantican ensipainoksen!)

(Filologiasta menneisyyttä tehtiin myös Reijo Vallan blogissa.)

Ei kommentteja: