Eilen (osittain) kuvatusta Lundin yliopiston historiallisesta museosta siirryin viereiseen tuomiokirkkoon juuri kun astronomisen kellon hahmot alkoivat pyöriä. Mielestäni olin lukenut verkkosivut kunnolla, mutta tämä päivittäinen juttu oli mennyt ohi. Astronomiset kellot alkoivat kiinnostaa viime vuotisella Pohjois-Saksan matkalla ja niiden ajoituksiin, määrään ja levinnäisyyteen pitäisi muistaa perehtyä.
Ekan päivän lopuksi poikkesin museoon Kulturen i Lund, mutta kassa antoi ymmärtää, ettei tunnissa ehtisi museoon tutustua. Hän oli aivan oikeassa. Seuraavaana päivänä käytettävissä olleessa kahdessa ja puolessa tunnissa ehdin ainoastaan juosta Skansenia muistuttavan museon läpi.
Lähes jokaiseen rakennukseen pääsi sisälle, jos älysi kiskoa ovesta. Osassa oli lavastettu sisustus ja osassa museonäyttelyitä. Heti alkuunsa osuin 1700-luvun puolivälin pappilaan. En jaksa uskoa, että oma esi-isäni Kokemäellä eli vastaavassa ympäristössä.
Keittiö oli lavastettu samaan tapaan kuin Suomen 1700-luvun kaupunkikohteissa.
Museoalueelle siirretty Bosebyn kirkko oli rakennettu vuonna 1652.
Sisätilassa kiinnitti jälleen kerran huomiota koristeellisuus. Katto oli maalattu, seinässä oli iso maalaus ja penkkien ovissa kauniit kukat. Yksinkertaisuus ulkopuolella ei siis välttämättä tarkoita yksinkertaisuutta sisäpuolella.
Talonpoikaiskodissa huomiota kiinnitti erikoinen rautauuni, joita näin myöhemmin reissulla lisää.
Kaupunkia yritetään myydä turisteille nimenomaan historialla ja paikan päällä ollessani Historia.nu-podcastissa ilmestyi kaksi turistitoimiston sponssaamaa jaksoa: Lunds tidiga storhetstid: danska vikingakungar och kyrkligt centrum & Lunds svenska historia: försvenskning och Karl XII:s huvudstad.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti