Kun Vantaalle julkisilla matkustaminen on kalliimpaa kuin Turussa tai Tampereella käynti, ei siellä tule ihan joka välissä vierailtua. Eilisessä auringonpaisteessa kuitenkin houkutteli Vantaa-seuran arkeologiaopastus, joten hyppäsin bussiin.
Olisi pitänyt valita aikaisempi, sillä paikan päällä huomasin Helsingin pitäjän kotiseutumuseon olevan auki. Tämä on ollut katsastamatta ja tein pikaisen kierroksen.
Päällisin puolin kirkon vieressä olevaan makasiiniin tehty kolmikerroksinen kotiseutumuseo muistutti Kokemäen maatalousmuseota, joka on kirkon vieressä olevaan makasiiniin tehty kolmikerroksinen kotiseutumuseo. Tämä oli kylläkin vähän pienempi. Mutta ilmainen.
Kierroksen vetänyt Andreas Koivisto aloitti kuvassa näkyvän tapulin edessä. Siitä oli kaivettu esiin kirkkoaitaa ajalta ennen 1700-luvun puoliväliä. Aidan läheltä oli löytynyt 1700-luvulle ajoitettuja vauvojen hautauksia. Yhdessä tapauksessa sikiö ja muut varmaankin salaa haudattuja kastamattomina kuolleita.
Olen kuullut aiemminkin Koiviston kertovan keskiaikaisen pappilan rikkaudesta, mutta olihan se eri asia kun oltiin paikan päällä. (Kuvassa Koivisto seisoo kaivausalueella, taustalla 1800-luvun pappila.) Rakennuksen alle haudatusta eläimen kallostakin oli muistikuva, mutta nyt ymmärsin, että se ei ollut keskiaikainen ja päärakennuksessa vaan myöhemmän riihen uunin alla. Ei ihan niin raju juttu.
Kirkosta tuli mieleen tietenkin se, että Petter Sund haudattiin sinne 1735. Ja sitten (sattuneista syistä lepäämässä oleva) projekti palasi mieleen kuin myös työlistalla oleva kävely Kirkonkylästä Tuomarinkylään, jossa Petter asui 1700-luvun alussa. Kaunis sää houkutteli yrittämään, mutta reitin valintani ei ollut miellyttävä eikä historiallinen. Pääsin sentään (kuten kuvasta näkyy) Helsingin puolelle ja halvemmalla bussilipulla kotiin.
1 kommentti:
Kiitos kepeästä kirjoituksesta. Tuolla voisi käydä.
Lähetä kommentti