Jukka Viikkilän romaaniin Akvarelleja Engelin kaupungista monet varmasti ihastuvat. Todellisen ihmisen kuviteltu päiväkirja ei minua viehättänyt. (Juu, julkaisin itse viime vuonna "todellisen ihmisen kuvitellun päiväkirjan", mutta siinä oli hyvin vähän kuviteltua.)
Jean Mancon Ancestral Journeys. The peopling of Europe from the first venturers to the vikings oli uudistettu pokkaripainokseen, sillä parissa vuodessa oli tullut merkittävästi uutta tietoa. Oletan, että seuraavina vuosina tulee vielä lisää ja taidan perehtyä aiheeseen vasta 2020-luvulla.
Kaiho Niemisen historiallinen romaani Ihmissuden kronikka tapahtuu 1600-luvun alkupuolen Itä-Suomessa. Voi olla, että luen joskus myöhemmin.
Ehdottomasti palaan kirjaan Kirjain kerrallaan. Lukemisen ja kirjoittamisen jäljet, jossa on yhtä monipuolinen ote kuin sen taustalla olleessa Aboa Vetuksen näyttelyssä. Tavallisten ihmisten elämään liittyy ainakin Teppo Korhosen artikkeli, johon on koottu puumerkkitutkimusta. Vaikka kirja on suunnattu suurelle yleisölle, kaikissa teksteissä on käytetty lähdeviitteitä, mistä kiitokseni.
Alex von Tunzelmann on koonnut Guardianissa julkaisemiaan historiallisten elokuvien totuudellisuusarvioita kirjana Reel history. The World According to the Movies. Useimmat elokuvat saavat heikot arvosanat, mutta alkusanoissaan von Tunzelmann toteaa, että fiktionalisointi on OK, mutta katsojan pitää muistaa kyseenalaistaa näkemänsä.
Kaksi kotimaista linkkiä aiheeseen liittyen. Oscar Winbergin Fakta, fiktion och Lyndon Johnson Åbo Akademin blogissa vuosi sitten ja Aksu Palménin gradu Paavi Pius XII elokuvissa Aamen ja Under the Roman Sky.Ja kasan pohjimmaisena Keksin tulva. Selitykset Antti Keksin lauluun Jäänlähdöstä Tornionväylässä vuonna 1677 ja Keksin toiseen lauluun Nikolaus-papista. Siihen on suomennettu Erik Wahlbergin runon analyysi, joka on samalla isäntäluettelo joenvarren taloista. Kirjaan sisältyy myös Erik Wahlbergin lyhyt elämäkerta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti