Ei. Internet Archive (toistaiseksi?) näyttää tilanteen 9.9.2009, jolloin talouselämän vaikuttajia oli jo jonkin verran verkossa.
Nelisen vuotta artikkeleita on siis voinut vapaasti käyttää (ja olen niihin muistaakseni täällä linkittänytkin) ja nyt ne on "julkistettu" maksumuurin taakse.
Ilmeisesti alkuperäistä laajempana kokonaisuutena. IA:n kaappauksista projektin kehitys on jossain määrin jäljitettävissä. Tuossa syksyn 2009 sivustossa kerrottiin:
Talouselämän vaikuttajat -hankkeessa kirjoitetaan kaikkiaan yli 2 300 elämäkerta-artikkelia suomalaisen talouselämän julkisen tunnustuksen saaneista vaikuttajista 1700-luvulta 2000-luvulle. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee artikkelit ensin verkossa viimeistään 2010.Tekstiä oli täydennetty 25.1.2010 mennessä virkkeellä
Uusin kokoelma kattaa 266 Ruotsin ja Venäjän vallan ajan vaikuttajien pienoiselämäkertaa. Vuonna 2008 valmistui hankkeen ensimmäinen osajulkaisu, joka sisälsi 291 itsenäisyyden ajan vuorineuvoksen elämäkertaa. Kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa.
Toukokuussa 2010 julkaistaan kolmas kokonaisuus, joka sisältää kaikkien maanviljelysneuvoksen arvonimen saaneiden elämäkerrat.joka korvaantui 22.10.2010 mennessä kappaleella
Kolmas kokonaisuus, joka sisältää kaikkien maanviljelysneuvoksen arvonimen saaneiden elämäkerrat, julkaistiin 20.5. Kokoelma julkistettiin maatalousseminaarissa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa. Kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa.Kokonaisaikataulu muuttui ja hankekuvaukset täydentyivät 21.2.2011 mennessä:
Talouselämän vaikuttajat -hankkeessa kirjoitetaan kaikkiaan noin 2 300 elämäkerta-artikkelia suomalaisen talouselämän julkisen tunnustuksen saaneista vaikuttajista 1700-luvulta 2000-luvulle. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee artikkelit ensin verkossa 2011.Viimeisen lauseen eteen ilmaantui virke "Viides osajulkaisu sisältää 400 tasavallan ajan kauppaneuvoksen elämäkertaa." 25.9.2011 mennessä. Valmistumisen tavoitevuosi muuttui 2011:stä 2012:een 26.12.2011 mennessä ja vuoteen 2013 9.9.2012 mennessä. Tuolloin oli lisätty myös lause "Kuudes julkaisu sisältää 200 teollisuusneuvoksen elämäkerta-artikkelit."
Vuonna 2008 valmistui hankkeen ensimmäinen osajulkaisu, joka sisältää 291 itsenäisyyden ajan vuorineuvoksen elämäkertaa. Toinen kokoelma kattaa 266 Ruotsin ja Venäjän vallan ajan vaikuttajien pienoiselämäkertaa. Kolmas kokonaisuus sisältää kaikkien maanviljelysneuvoksen arvonimen saaneiden elämäkerrat. Neljäs julkaisu kattaa sata kauppaneuvosta vuosilta 1918–1948. Kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa.
Lause "Kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa." hävisi 13.10.2013 mennessä ja tämän jälkeen sivusto on tainnut blokata IA:n robotit.
6 kommenttia:
Erityisen hupaisaa on, että nyt maksullisiksi laitettuja artikkeleita pääsee lukemaan ilmaiseksi Internet Archivessa.
Siihen asti, kunnes joku "älyää" pyytää poistoa IA:sta. Suomen sukututkimusseuran vanhoja sivuja siellä ei enää ole ja katoaminen tapahtui pian sen jälkeen kun hyödynsin sisältöä täällä... (Mahdollisesti kärsin megalomaniasta?)
Sikäli kuin muistan oikein, robots.txt vaikuttaa myös takautuvasti Internet Archiven aineistojen saatavuuteen. Ennen kieltoa haravoidut aineistot ovat tuskin sinänsä kadonneet minnekään, mutta niitä ei enää näytetä.
Kansallisbiografian robots.txt:ssä ei tällä hetkellä kielletä aineistojen haravointia, kun taas genealogia.fi kieltää haravoinnin mm. juuri Internet Archiven hakurobotilta (ia_archiver), varmuuden vuoksi vieläpä pariin kertaan...
Aaa, tuo kuullostaa realistisemmalta IA:n toimintamallilta kuin visioimani yksilöpalvelu.
Ohoh, aika paha juttu verkkoarkistoinnin kannalta :(
Kaisa, vastaan tässä kommenttiisi Biografiakeskuksen puolesta: Talouselämän vaikuttajien
pienoiselämäkertoja on julkaistu verkossa vuosien varrella aina kokonaisuus kerrallaan, mutta julkistamisseminaarin aika oli tietysti vasta nyt, kun pitkä yhteistyöhanke on saatu valmiiksi.
Vuoden alusta Talouselämän vaikuttajat on siirtynyt kansallisen elektronisen kirjaston eli FinELib-konsortion kautta jaettavaksi -- samalla tavalla kuin Kansallisbiografia on ollut jo vuosien ajan. Tällä sopimuksella pystymme turvaamaan (osa)rahoituksen molempien julkaisujen jatkuvan ylläpidon ja päivityksen kattamiseen. Se on ehdottoman tärkeää, sillä projektirahoituksella tehtyjen aineistojen jääminen vanhenemaan verkkoon ei ole kenenkään edun mukaista. Molemmat verkkojulkaisut ovat käytettävissä maksutta lukuisien yliopisto- ja yleisten kirjastojen verkoissa (sivustollamme on näistä lista). Jos aineistot haluaa käyttöön omalta kotityöpöydältä, pitää hankkia joko molemmat julkaisut kattava käyttäjätunnus tai ostaa artikkeli kerrallaan.
SKS:ssa keskustellaan aprillipäivänä muun muassa siitä, kuinka tieteellisen verkkojulkaisemisen kustannukset katetaan ja kenen pussista ne pitäisi maksaa -- käyttäjän, julkaisijan, kirjaston tai pahimmassa tapauksessa kirjoittajan. Toivottavasti pääsette mukaan! Tieteellisen tiedon levittäminen ja arviointi -seminaari on SKS:n juhlasalissa 1.4. klo 13–16 .
Lähetä kommentti