Lauantaisessa postauksessani mainitsin, että Thure Belin pehtoroi Kokemäellä de la Gardie-suvun tiloja. Tämä on pääteltävissä asumisestaan Forsbyssä, sukututkijoiden lähteettömästi jankkaamasta "Kokemäenkartanon pehtoorista" sekä de la Gardie-suvun arkistosta, josta olen mikrofilmiltä Kansallisarkistossa vilkuillut ja ja aion joskus tosissani lukea läpi. DelaGardie -tilaomistuksistakin olisi aika saada parempi tolkku kuin pitäjähistoriikin merkinnät 1800-luvulta:
Arkistokäyntiaikaa odotellessa on helppo tarkistaa mitä SAY kertoo Belinin edeltäjistä.
Forsbyn puolella on vuosina 1685-88 henkikirjoitettu vouti Johan Sundström sekä useita kirjureita. Kokemäenkartano on samaan aikaan enimmäkseen kruununverovapautettu, mutta vuonna 1690 näkyy siellä vouti Johan Assmunsson. Hänen vaimonsa Gunilla on vuonna 1694 Forsbyssä ja miehensä edelleen Kokemäenkartanossa. Tilat ovat lähekkäin, mutta joen kahden puolen!
Vuosina 1695-96 Kokemäenkartanossa on voutina kirjattu Henrik Strandsteen. Forsbyssä on vuonna 1697 tittelitön Beata Sarenia ja vuonna 1701 Kokemäenkartanossa voutina Jacob Sarenius. Kummankaan yhteyttä Kiikalan Sareniuksiin ei ole tiedossa.
Mahdollisesti Jacob on sama kuin vuonna 1704 Ylistaron Malmilla "ombudsman Seringius" ja Kokemäenkartanolla vuosina 1710 ja 1713 "Fougden Jacob Saringius". Ilmeisesti jälkimmäinen kirjoitusasu on oikeampi, ylioppilasmatrikkelissa on miehestä enemmän tietoa. Matrikkelin tuomiokirjaotteessa vilahtaa "Jacob Forman", joka löytyy Kokemäenkartanosta vuosina 1703 ja 1704 vaimonsa Karinin kanssa. Saman tittelin kanssa siellä vuonna 1709 on Isak Erichsson, jolla vaimo Juliana.
Isonvihan jälkeen Kokemäenkartanossa ei näy säätyläisiä ennenkuin vuokraaja Simon Stengrund saapuu vuonna 1738. Malmi näyttää samoina vuosian SAY:ssä lähes tavalliselta talonpoikaistalolta. Forsbyssä on ennen Thure Beliniä vuosina 1726-28 "ombudsman Biörnström", josta olen täällä jo aiemmin kirjoittanut sekä vuonna 1729 "ombudsman Granbo" vaimoineen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti