sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Katastrofi oli viiden tunnin päässä 1908

Kuuntelin aikanaan rompuille polttamiani Vetenskapsradio Historian jaksoja. Niissä elettiin vuotta 2008 ja ekaksi osui juttu Tunguskan tapauksesta, josta en muista koskaan kuulleeni. Keskelle Siperiaa oli 30.6.1908 avaruudesta pudonnut jotain, jonka aiheuttaman räjähdyksen voima oli tuhatkertainen Hiroshimaan verrattuna. Räjähdyksen arvioidaan kaataneen 60 tai 80 miljoonaa puuta yli 2000 neliökilometrin alueella.

Kuten Wikipediasta poimitusta kartasta näkyy, jos maapallo olisi ollut pyörinnässään hieman toisessa vaiheessa, puiden sijaan olisi menetetty vähän muutakin omaisuutta, elämästä puhumattakaan. Wikipedian mukaan "Jos mahdollinen kappale olisi räjähtänyt 4 tuntia ja 47 minuuttia myöhemmin, se olisi maan pyörimisliikkeen takia osunut Pietarin kaupunkiin ja tuhonnut sen täydellisesti." Muutama minuutti tuohon päälle ja oltaisiin oltu Suomessa.

Ruotsalaisessa radio-ohjelmassa selostettiin, että räjähdyksestä ilmakehään jääneet hiukkaset valaisivat yöt niin, että näki lukea sanomalehteä. Ilmiöstä todisteena valokuva ja lukuisat maininnat kotiseutuhistoriikeissa. Mieleen tuli, että eikös yöt ollut tuohon aikaan vuodesta muutenkin valoisia? Suomenkielinen Wikipedia kanssani samoilla linjoilla:
Valokuvia voitiin ottaa Tukholmassa keskiyöllä ilman salamaa, sanomalehtiä näki lukea. Suomen leveyksillä vaalenemista ei nähty, koska Suomessa on luonnostaan valoisat kesäyöt.[...] Helsingin Sanomat otsikoi näyttävästi "Keltasenpunanen Valaistus Pohjoisella Taivaalla" 4. päivänä heinäkuuta 1908: "Berliinissä, Kööpenhaminassa ... ja koko Itämeren alueella huomattiin viime yönä omituinen keltasenpunanen valaistus pohjoisella taivaalla joka muistutti Krakataun tulivuoren v. 1883 tapahtuneen purkauksen aikana huomatusta ilmiöstä".
Helsingin Sanomat käytti 4.7.1908 etusivunsa mainoksille, aivan niinkuin nykyäänkin. Sivulta 6 löytyy Wikipediassa mainittu juttu, ulkomaansähkeiden lomasta. Otsikko tarjoaa tehokkaan hakusanan, jolla löytyy hieman laajempi katsaus Karjalasta 10.7.1908. Siinä alettiin jo arvailemaan syitä, mutta todettiin myös
... Mutta ei ainoastaan täällä pohjolassa - meilläkin Suomessa - vaan myöskin Englannissa ja saksassa on saatu ihailla näitä valoisia öitä. Kaikkialla ovat ne herättäneet yleistä huomiota, [...]

Samoin kuin meillä ja monella muullakin paikkakunnalla näyttäytyi ilmiö ensi kerran viime viikon tiistain ja keskiviikon välisenä yönä...
Eli vaikka ei vaalenemista niin jotain nähtiin ainakin Etelä-Suomessa (jokseenkin Tukholman leveysasteilla). Mutta kukaan ei tiennyt, että tuho oli mennyt kosmisen sattuman johdosta noin viiden tunnin verran ohi. valoilmiöitä kun tulee ja menee, Karjalan sanomat raportoi 21.7.1908 jo seuraavasta "Omituinen valoilmiö, ympyriäinen, tummanpunainen kiehkura näkyi eilenillalla sateen edellä pohjoisella taivaanrannalla."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä että laitoit Wikipedia-astronomin tiedot lainausmerkkeihin. Kartasta päätellen siinä on muutettu pituuspiirejä aikamääreeksi ja saatu tuo 4 h 47 min. Samaisen Wikipedian mukaan maapallon keskiratanopeus on 29,8 km/s, joten siinä ajassa maa ja Pietarin kaupunki sen mukana olisi ehtinyt liikkua 500000 km päähän kyseisen taivaankappaleen ja maapallon ratojen leikkauspisteestä ja otsikon katastrofi olisi jäänyt tapahtumatta.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos! Enpä itsekään paljon näköjään ajatellut kaatuneita puunrunkoja kauhistellessani.